cum a fost la gala uad 2015

In weekendul in care (aproape) tot Bucurestiul se mutase la Cluj pentru festivalul Electric Castle eu m-am dus sa vad pentru prima data Gala UAD.

Si cand spun complex nu exagerez deloc. Imaginati-va ca timp de doua ore se deruleaza prin fata voastra 25 de colectii intr-o sincronizare perfecta. Nu sunt timpi morti, muzica e perfect aleasa pentru a sustine povestea creatiilor, iar designerii isi fac si ei aparitia dupa fiecare defilare.

Nu cred ca trebuie sa fii o fashion addict ca sa-ti doresti sa ajungi macar o data la Gala UAD, ci pur si simplu o iubitoare de frumos, de inedit, de povesti scrise cu ajutorul hainelor si accesorilor. Si daca nu esti la curent cu noile tendinte, nu stii cu ce se mananca sport-chic-ul sau nu rezonezi cu volumetriile, tot vei descoperi printre colectii accesorii cu un design fascinant. Eu una m-am indragostit de ghiozdanele-sere ale Magdalenei Butnariu si de gentile plic oversized Candy Crush Saga din colectia Dianei Dobrescu.

gala uad accesorii
Stanga: imagine din colectia Magdalenei Butnariu; Dreapta: imagine din colectia Dianei Dobrescu

Mi-as dori sa vad tinutele prezentate la Gala UAD 2015 si-n alte contexte

Mi-a placut totodata ca unii designeri au cautat inspiratie in imediata lor apropiere. Ma gandesc acum la colectia Iacubinei Nadejda denumita “Marita-ma, mama!” care aduce in prim-plan elemente tipice folclorului romanesc, dar prezentate intr-o maniera inventiva. Cumva la polul opus, dar la fel de interesanta si de made in Ro, mi s-a parut colectia de master a Alinei Morar care s-a inspirat din tinutele excentrice ale manelistilor si a creat cele mai cool costume masculine.

gala uad best of
Stanga: imagine din colectia Iacubinei Nadejda; Dreapta: imagine din colectia Alinei Morar

Nu toate colectiile au fost pur si simplu exercitii de creativitate gandite pentru catwalk. Au fost foarte multe outfituri wow si purtabile pe care sper sa le vad cat de curand in clipurile artistilor autohtoni, dar si imbracate de vedete sau fashioniste la galele din 2015.
Auzisem deja de la colegele mele care fusesera invitate si la editiile anterioare ca evenimentul aminteste prin organizare si creativitate de London Fashion Week sau Berlin Fashion Week (niste “surori” mai mari si internationale), insa intregul show simtit si trait live mi-a intrecut asteptarile. Si sunt tare curioasa sa vad cum va mai “creste” in 2016.

Descopera povestile colectiilor prezentate la Gala UAD 2015 in articolul “Tinerii designeri care ne-au atras atentia la Gala UAD 2015”!

Fotografiile din expozitia absolventilor de la licenta si master au fost realizate de Emil Costrut