Pages: 1 2

Inventatoarea suprarealismului vestimentar

Principala preocupare a creatoarei italiene Elsa Schiaparelli a fost aceea de a inova, de a crea noi tendinte si de a explora cat mai mult posibilitatile din industria de moda.

Elsa Schiaparelli a primit o educatie severa, familia incercand pe cat posibil sa-i inhibe pornirile artistice, dar a reusit sa-si impuna modul sau de a gandi. Si-a gasit refugiul in moda, pentru a-si exprima ideile nonconformiste si a transformat astfel trairile pe care adolescentii obisnuiti le resimt ca pe niste frustrari in sursa de inspiratie a unor lucruri cu adevarat importante.

Coco Chanel a considerat-o, nu fara urme de invidie, “artistul italian care face haine”

Inventatoarea suprarealismului vestimentar

Personalitatea debordanta a Elsei Schiaparelli este cel mai bine ilustrata in creatiile sale originale, subtile si amuzante. In plus, mereu le-a sfatuit pe femei sa indrazneasca sa fie diferite. Nu s-a temut de ideile preconcepute ale epocii si a ales sa scurteze rochiile de seara cu 25 de centimetri deasupra gleznei, fapt care desi a socat, in acelasi timp s-a bucurat de un real succes in randul doamnelor. Daisy Fellowes, Mae West, Katharine Hepburn, Marlene Dietrich si Greta Garbo sunt doar cateva dintre vedetele care au ales sa-i poarte creatiile.

Desi aflata intr-o competitie permanenta cu rivala sa Coco Chanel, acestea au in comun faptul ca in perioada dintre cele doua razboaie mondiale au ajuns sa schimbe mentalitati, sa revolutioneze lumea modei si sa socheze. In timp ce lumea trecea printr-o perioada neagra si umbrita de perspectiva celui de-al Doilea Razboi Mondial, Elsa a decis sa ofere o alternativa anxietatii, realizand colectii care au inspirat bucurie si au ridicat moralul femeilor.

Schiap, asa cum era alintata de apropiati, a folosit mereu ca semne distinctive culoarea si broderia, un omagiu adus celui care a indemnat-o sa urmeze calea modei, Paul Poiret. Pentru a se apropia cat mai mult de conceptul la care aspira, a colaborat cu un mare artist al epocii, cunoscut ca fiind mentorul suprarealismului in arta, excentricul Salvador Dali. A folosit ca sursa de inspiratie pentru a crea unele dintre cele mai apreciate tinute ale sale operele unor mari artisti precum: Pablo Picasso, Georges Braque, Jean Cocteau, Leonor Fini, Man Ray si Marcel Duchamp.

Elsa Schiaparelli a creat tinute pentru femeile moderne si a avut o relatie stransa cu lumea artistica pariziana a anilor`20 si `30. Creatoarea italiana a fost mereu extrem de apreciata pentru viziunea sa, reusind de fiecare data sa anticipeze schimbarile din stilul si garderoba clientelor sale. Fiind o personalitate puternica ce isi apara cu tarie ideile artistice creatoare, nu  a reusit sa se adapteze la schimbarile din moda aparute dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si din acest motiv afacerea ei a fost inchisa in 1954.

Pages: 1 2