Gwen Stefani, Madonna si Katie Holmes il poarta in tinute cool

Istoria traditionalului – materialul scotian cu carouri – este una dintre cele mai vechi, longevive si de succes din moda. De-a lungul timpului, tartanul a evoluat spectaculos, trecand de la statutul de material traditional reprezentativ pentru clanurile scotiene la cel de textura favorita in garderoba celor mai nonconformiste staruri din muzica sau cinema.

Initial un element sobru, tartanul a fost purtat pentru prima data de catre barbatii din clanurile scotiene. Mult mai tarziu, in anul 1920, a fost introdus si in lumea modei de catre Burberry, care a adoptat imprimeul ca marca a propriului brand. De atunci si pana acum, tartanul a ramas mereu in trend pe podiumurile de moda sau a completat tinutele purtate de celebritati.

Mari designerii si-au facut din tartan o semnatura cool, iesita din tiparele clasice ale modei

Materialele traditionale au avut mereu o importanta speciala in creatiile designerilor Vivienne Westwood si Alexander McQueen. Tocmai de aceea, ei au fost printre primii care au contribuit la renasterea tartanului. Vivienne Westwood isi aminteste ca primul sau tartan creat a fost denumit Mac Andreas, dupa numele sotului sau, in anul 1993, pentru colectia Anglomania. In prezent, atat Vivienne Westwood, cat si alti designeri renumiti precum Michael Kors, Donna Karan sau Tommy Hilfiger, continua sa foloseasca tartanul in colectiile lor. Fiecare dintre ei a reusit astfel sa reinterpreteze faimosul imprimeu in carouri si sa il transforme intr-un simbol al femeilor puternice.

In orice fel aleg vedetele sa poarte tartanul, pe scena sau la evenimente mondene, acesta ramane un imprimeu nonconformist si curajos

Considerat si un simbol al generatiei punk prin anii ‘70, iar mai apoi al celei grunge in ’90, tartanul a fost asociat initial cu protestele englezilor impotriva oficialitatilor si curentului traditionalist. Iar de aici a fost numai un pas pana la a fi adoptat atat in moda strazii, cat si in garderoba numeroaselor staruri internationale. La momentul respectiv, idolul generatiei grunge, Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana, era cunoscut pentru aparitiile in celebra sa camasa tartan din flanel.

In prezent insa, multe vedete si staruri feminine precum Madonna, Gwen Stefani, Katie Holmes, Robin Wright sau Laura Bailey, duc mai departe mostenirea britanica, purtand tartanul in tinute suprinzatoare si cu multa personalitate. Iar daca Gwen Stefani si Madonna combina tartanul cu elemente grunge in aparitiile lor pe scena, actritele Robin Wright si Katie Holmes, precum si modelul Laura Bailey, prefera sa afiseze look-uri feminine si moderne, din care nu lipsesc fuste, rochii si jachete cu print tartan colorat.

Text: Irina Culetu, Foto: Guliver.