termeni de moda

Fiecare dintre noi consuma moda la un nivel mai ridicat sau mai redus. Ceea ce ne diferentiaza este cat de responsabil facem asta. Afla care sunt cei 10 termeni de moda pe care trebuie sa inveti sa ii folosesti corect incepand de astazi pentru a intelege moda mai bine.

Consumam moda la fel de intens si regulat cum consumam oxigen. Pana si aceia dintre noi care se declara complet neinteresati de ea au un stil vestimentar specific, mai atent sau mai neglijent conturat. Ce ne face sa fim prinsi cu voie sau fara in vraja acestui domeniu atat de ravnit?

In primul rand faptul ca moda inglobeaza orice curent cultural fie el unul manifestat la marginea societatii sau de catre cele mai inalte varfuri ale sale. Moda nu inseamna doar creatii de designer cu preturi piperate si prezentari de moda controversate, ca cea a lui Kanye West de la New York Fashion Week SS 2015-2016.

termeni de moda

Fundatia modei este alcatuita de comportamentul consumatorului sau. Deci moda inseamna, in primul rand, ce tip de sacou poarta toate corporatistele, ce fel de blugi rupti adopta anul acesta pustii de 16 ani, ce salopete prefera femeile insarcinate si nu in cele din urma ce tricou sau hanorac aruncam, la intamplare, atunci cand iesim intr-o scurta plimbare pana supermarket. Moda este tinuta la un loc, mai presus de toate, de detalii. Iar vocabularul, cu toti acei termeni de moda pe care ii tot zaresti in reviste si articole de profil, este poate cel mai important dintre ele.

10 termeni de moda pe care trebuie sa ii stii si sa ii folosesti corect:

Haute couture – incep cu acesta pentru ca este unul dintre cei mai controversati termeni de moda locala si este sursa mai multor polemici. Termenul isi are origina in Paris, undeva la mijlocul secolului al XIX-lea si se refera la creatiile de designer produse in linii create exclusiv pentru inalta societate. In Franta termenul este protejat prin lege si este oferit numai caselor care se dovedesc a fi vrednice sa-l adopte, in urma unei inspectii efectuate de o comisie de elita. In Romania confuzia apare mereu din cauza acelui “couture” care, separat, a fost interpretat dupa bunul plac ca fiind “croitorie de lux”. Chiar si asa, nu orice este pictat, cusut si brodat manual este croitorie de lux sau couture si cu atat mai putin haute couture.

Midi – se refera la lungimea fustelor ale caror tiv nu trece mai departe de jumatatea gambei. Nu exista topuri midi sau pantaloni midi, pentru aceste articole folosindu-se termenul urmator.

Cropped – se refera la topuri, tricouri, camasi ale caror carei lungimi nu trec de linia taliei sau la o pereche de pantaloni al caror tiv se opreste cu doua degete deasupra gleznei. Interpretat in limba romana termenul s-ar apropia destul de mult de neindemanaticul “trei sferturi”.

Trend – cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii despre un trend este ca el reprezinta, in linii mari, o miscare culturala din toate punctele de vedere. Trendurile se impart in trei mari categorii. Mai intai sunt Mega Trendurile care restructureaza cultura si industria ( ex: trendul eco-friendly sau minimalismul). Urmeaza Trendurile Majore care sunt de interes general ( ex: military, baroc, boho). Iar in cele din urma Trendurile Minore care sunt de interes limitat ( ex. culori neon, printuri diferite purtate simultan).

Bootcut – se refera la croiul pantalonilor care sunt usor evazati sau largi de la genunchi in jos. Dupa cum sugereaza si numele, scopul initial al acestui croi e de a-ti permite sa porti pantalonii peste cizme.

DIY – este prescurtarea expresiei “do it yorself” si se refera la procedeul prin care iti poti modifica/customiza singura piesele vestimentare.

Camel – culoare de sine statatoare care se apropie de nuanta parului de camila.

Chic – cel mai popular mod de a spune ca ceva este stylish, in franceza desigur.

Minimalism – concept stilistic ce se caracterizeaza prin lipsa detaliilor.

Normcore – trend major aparut in anul 2014 care aduce in prim plan estetica uratului si ceea ce multi dintre noi consideram banal sau neatragator din punct de vedere estetic.

Afla cum poti deveni o consumatoare de moda mai responsabila si de ce nu mai ai nevoie sa porti blana naturala in 2015.

Foto: Guliver.