Castigatorii Cannes 2016 Cristian Mungiu

Juriul care a ales castigatorii Cannes 2016 a spus ca-n acest an a fost cel mai lung proces de deliberare din istoria festivalului. Premiul Palme d’Or a mers la regizorul Ken Loach pentru I, Daniel Blake, o drama sociala care vorbeste despre lupta unui tamplar cu birocratia sistemului de sanatate.

Regizorul in varsta de 79 de ani, declarase in trecut ca nu va mai face filme, dar iata ca I, Daniel Blake, i-a adus cel de-al doilea Palme d’Or. Ken Loach a castigat premiul Palme D’Or si-n 2006, cu filmul „The Wind That Shakes The Barley”.

Mel Gibson a i-a inmanat premiul lui Ken Loach, care a multumit juriului si festivalului, iar acesta a facut o pledoarie impotriva neoliberalismului, spunand: “Noi traim intr-o perioada de austeritate determinata de idei care risca sa aduca o catastrofa. Filmul are multe traditii, iar una dintre ele este sa prezinte protestul impotriva celor mai puternici. Eu sper ca aceasta traditie va merge mai departe… Trebuie sa dam un mesaj de speranta si sa spunem ca este posibila si o alta lume”.

Intr-o competitie stransa, cineastul roman Cristian Mungiu a impartit premiul pentru Cel mai bun regizor cu francezul Olivier Assayas pentru Bacalaureat si, respectiv Personal Shopper. Salesman regizat de Asghar Farhadi a castigat si el doua premii: pentru scenariu si pentru actorul distribuit in rolul principal Shahab Hosseini. Bacalaureat, filmul regizat de Cristian Mungiu vorbeste despre dilema unui tata care nu stie ce sa-i spuna fiicei lui despre lumea corupta in care traieste. Romania a avut la cea de-a 69-a editie a festivalului 5 filme in competitie.

Primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu, Occident, a avut premiera la Quinzaine des Realisateurs la Cannes in 2002 si a avut un succes impresionant in Romania. In 2007, cel de-al doilea lungmetraj al sau: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, a primit premiul Palme d’Or la Cannes. O serie de alte premii au urmat, inclusiv premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor. Cristian Mungiu a revenit la Cannes, in 2009, ca producator cu Amintiri din Epoca de Aur si ca scenarist-regizor in 2012, cu Dupa dealuri – dublu premiat pentru cel mai bun scenariu si cele mai bune actrite.

Castigatorii Cannes 2016: cine a mai fost premiat

Xavier Dolan, cel care a luat in 2014 Premiul Juriului pentru Mommy a luat Marele Premiu acum pentru It’s Only The End Of The World. Filmul prezinta povestea unui scriitor care se intoarce acasa pentru a spune familiei sale ca este pe moarte. Filmul este bazat pe o piesa a lui Jean-Luc Lagarce, care a murit in 1995 din cauza unei boli legate de SIDA. Xavier Dolan a fost coplesit de emotii de-a lungul discursului sau si a declarat ca spera ca nu l-a dezamagit pe Lagarce.

Andrea Arnold a luat Premiul Juriului pentru filmul American Honey. Acesta este cel de-al treilea premiu castigat la Cannes de regizor dupa Fish Tank si Red Road.

Premiul pentru cea mai buna actrita a mers la Jaclyn Jose pentru rolul sau din Ma’Rosa. La aceasta sectiune s-a dat o lupta stransa pentru ca au mai fost nominalizate Sasha Lane (American Honey); Isabelle Huppert (Elle); Elle Fanning (The Neon Demon’s; Marion Cotillard (From The Land Of The Moon); Ruth Negga (Loving).

Citeste si: Festivalul Cannes 2016 – 7 aparitii care ne-au vrajit!

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: Guliver