La fel ca toate colegele ei care concureaza la Jocurile Olimpice, Oksana Chusovitina este mica de statura si incredibil de agila. Ce o diferentiaza de ele este ca are dublul varstei lor. 

La 41 de ani, Chusovitina este cea mai in varsta gimnasta olimpica din istorie si concureaza la ele pentru a saptea oara. Ea reprezinta de aceasta data Uzbekistanul si va lupta pentru o medalie in aceasta duminica.

Nu e singura sportiva de la Olimpiada care a atras atentia cu varsta ei la Rio 2016. La 31 de ani, Michael Phelps este cel mai in varsta inotator care a castigat o medalie de aur individuala ub istoria olimpica, iar la 35 de ani, Anthony Ervin este cel de-al doilea cel mai in varsta inotator SUA la Jocurile Olimpice din 1904.

Kristin Armstrong o ciclista din Statele Unite, care implineste azi 43 de ani, a castigat a treia medalie de aur consecutiva miercuri. Ea este cea mai in varsta ciclista medaliata din toata timpurile.

Cea mai in varsta gimnasta a concurat deja la 7 Olimpiade

Dar, gimnastica este deosebit de exigenta cand vine vorba de corp, multi sportivi isi ating varful in adolescenta si dupa ce implinesc 20 de ani se retrag. Este un sport care si-n cazul celor de 30 de ani pare sa-i depaseasca, dar capacitatea de-a ramane in forma la peste 40 de ani e incredibila. Si Chusovitina este uimitoare. Varsta este de fapt doar un numar, a spus ea.

“Pe podium, toata lumea este aceeasi, indiferent daca au 40 sau 16 ani. Trebuie sa iesi si sa-ti faci numarul”, a declarat Chusovitina pentru Associated Press. “Din pacate nu exista puncte de varsta.” Ea nu are “nicio durere, nicio problema”, in timp ce se antreneaza, Chusovitina a declarat ca nu stie cum se mentine in forma si poate ar trebui sa multumeasca doar genelor primite de la parintii ei.

cea mai in varsta gimnasta oksana

Chusovitina s-a nascut pe 19 aprilie 1975 si a concurat pentru prima oara la Jocurile Olimpice de vara din 1992 de la Barcelona – cu cinci ani inainte de a se naste gimnastica Simone Biles, principala favorita de la Rio 2016. La Olimpiada din 1992, Chusovitina a castigat o medalie de aur cu echipa, echipa formata reprezentantele fostelor republici sovietice.

Chusovitina concureaza acum impotriva fetelor care au varsta fiului ei si incearca sa-si foloseasca varsta nu ca un impediment, ci ca un avantaj. Mama, din Uzbekistan, a reprezentat trei echipe nationale diferite la Jocurile Olimpice: Echipa unificata (fosta Uniune Sovietica), Germania si Uzbekistan.

Este casatorita in prezent cu un wrestler si este cea mai in varsta gimnasta care a participat vreodată la Olimpiada. La Barcelona in ’92, Chusovitina a luat prima si singura ei medalie olimpica de aur, atunci cand avea doar 17 ani.

La inceputul anilor 2000, Chusovitina s-a mutat la Koln, Germania, dupa ce fiul ei a fost diagnosticat cu leucemie. Ea a continuat apoi sa reprezinte natiunea care a adoptat-o la Jocuri, intre 2006 si 2012, castigand o medalie de argint la sarituri la Beijing 2008. De-a lungul carierei sale olimpice, ea a triumfat, de asemenea, la Campionatele Mondiale si Europene si chiar a revenit pentru a concura la nivel international dupa ce l-a nascut pe fiul ei.

Ca sa va faceti o idee despre cat de incredibila este performanta Oksanei, fosta gimnasta romanca Nadia Comaneci, care a castigat trei medalii de aur olimpice in 1976, la Montreal, la doar 14 ani, s-a retras din lumea gimnasticii cinci ani mai tarziu, la 19 ani. In prezent, una dintre coechipierele Oksanei de la Olimpiada de la Barcelona este acum asistenta antrenorului ei…

Citeste si: “Catalina Ponor vorbeste despre Jocurile Olimpice de la Rio”!

Foto: Guliver