Melatonina este un hormon produs de glanda pineala – o glanda cat un bob de mazare, localizata in centrul creierului. Rolul melatoninei este sa pregateasca corpul pentru somn. Practic, ne spune ca suntem obositi si ca trebuie sa dormim. Cand nu te odihnesti asa cum ai vrea, poti stimula melatonina natural ca sa te relaxezi. Iata cum sa dormi bine.

cum sa dormi femeie
Cum sa dormi bine in fiecare noapte

Cum sa dormi bine – 1. Fa intuneric in dormitor

Melatonina este stimulata de intuneric si suprimata de lumina. De acea simtim nevoia sa dormim noaptea si sa stam treji ziua! Asa ca, daca ai probleme cu somnul, primul pas ca sa stimulezi producerea de melatonina este sa faci intuneric in dormitor.

Trage draperiile de la fereastra – daca ai draperii subtiri sau deschise la culoare, schimba-le cu unele care impiedica lumina de afara.

Acopera orice mica sursa de lumina din dormitor – ceasul electronic sau orice alt device. Cercetarile arata ca expunerea la lumina artificiala pe timpul noptii descreste melatonina.

Bine de stiut: Melatonina este “afectata” de lumina albastra, emisa de telefonul mobil, ecranul computerului, televizor.

Foto: Guliver