robin-williams

A trecut un an de cand Robin Williams si-a luat viata, insa motivul sinuciderii abia a iesit la iveala: actorul suferea de o forma agresiva de dementa.

Vaduva actorului, Susan Williams, a vorbit in mod public despre problemele de sanatate cu care se confrunta Robin. Desi initial s-a vorbit despre depresie, autopsia a confirmat faptul ca actorul suferea de o boala neurodegenerativa ce provoaca schimbari violente de stari de spirit si halucinatii, numita dementa cu corpi Lewy.

“Nu depresia l-a ucis pe Robin. Depresia este una dintre zecile de simptome ale acestei boli, chiar una minora. Este un caz rar intalnit si ma rog la Dumnezeu ca informatia sa ajute milioanele de oameni care sufera de aceasta boala. Noi nu am stiut ca sufera de dementa. Nici el nu a stiut.”, a marturisit Susan Williams pentru revista People.

Robin Williams s-a sinucis in ziua de 11 august 2014 in resedinta sa din California, la varsta de 63 de ani. Declaratiile oficiale ale agentului sau de presa au indicat depresia drept principalul motiv, in timp ce sotia acestuia a mentionat “depresie, anxietate si un inceput de boala Parkinson”.

O boala nemiloasa

Lucrurile au devenit clare abia in urma autopsiei: actorul suferea de dementa cu corpi Lewy, o boala care este adesea confundata cu Parkinson sau cu Alzheimer, din cauza simptomelor similare. Aceste simptome includ pierderea memoriei pe termen scurt, dificultati in a calcula distantele, rigiditatea membrelor. Cele trei boli se aseamana atat de mult incat este nevoie de timp si de numeroase vizite la specialisti pentru a obtine un diagnostic corect.

Robin Williams

Vaduva actorului a relatat intr-un interviu ca Robin a inceput sa prezinte o multime de simptome inca din toamna anului 2013.

“Era ca un joc de genul «Oare ce simptom mai apare luna asta?» M-am intrebat daca sotul meu nu este de fapt ipohondru. Am incercat toate variantele, dar nu am gasit niciun raspuns.”, a declarat Susan Williams pentru ABC News.

Peste 1,3 milioane de americani sufera de dementa cu corpi Lewy, iar simptomele acestei boli se dovedesc uneori o adevarata povara pentru victime. Nu exista tratament pentru aceasta afectiune, iar depresia si halucinatiile ce insotesc boala sporesc dramatic riscul de suicid in cazul pacientilor.

Foto: Instagram