decizie privind avortul

Papa Francisc a luat o decizie privind avortul care a uimit lumea intreaga si anume le-a extins preotilor catolici dreptul sa ierte avortul pe durata nedeterminata. Initial, aceasta masura fusese luata doar pentru un an, ca o dispensa speciala in Anul Milostivirii, care s-a incheiat duminica trecuta, scrie cnn.com.

Intr-o scrisoare apostolica, Suveranul Pontif a informat credinciosii romano-catolicii, dar si preotii din intreaga lume ca aceasta decizie privind avortul nu inseamna ca acest pacat nu este la fel de grav, intrucat atenteaza la dreptul de viata al unei persoane inocente, insa mentioneaza ca nu exista pacat pe care Dumnezeu nu il poate ierta. Pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie ca femeia care a recurs la o intrerupere de sarcina sa se caiasca de acest pacat si sa incerce sa isi reconcilieze relatia cu divinitatea.

Decizie privind avortul de anul trecut se prelungeste pe o perioada nedeterminata

Aceasta decizie privind avortul ridica multe semne de intrebare, mai ales ca Biserica Catolica a sustinut mereu ca avortul este un pacat facut constient de persoana in cauza, ceea ce inseamna ca femeia care a recurs la acest gest isi asuma faptul ca este excomunicata din randul Bisericii, intrucat se considera ca face o crima. De asemenea, in cazul in care era vorba de anumite circumstante speciale, i se putea acorda iertarea doar de un episcop sau un duhovnic cu un statut special.

Papa Francisc a fost primul care a instituit o noua regula privind intreruperea de sarcina, printr-o decizie privind avortul care specifica faptul ca preotii romano-catolici erau autorizati sa ierte prin spovada acest pacat, dar numai pe o durata determinata, mai exact in Anul Jubiliar al Milostivirii, care a tinut incepand cu 8 decembrie 2015 si pana pe 20 noiembrie 2016. In decursul acestui an, crestinii romano-catolici au primit indulgente speciale pentru pacatele lor, daca au participat la liturghii, s-au spovedit si impartasit si au recitat rugaciuni speciale.

Oficialii de la Vatican se asteptau ca preotii sa poata ierta pacatul avortului si dupa Anul Milostivirii

In scrisoarea apostolica ce marcheaza sfarsitul Anului Jubiliar al Milostivirii, Conducatorul Bisericii Catolici declara: „Le acord tuturor preotilor dreptul sa le absolve de vina pe cele care au comis acest pacat. Dispozitiile pe care le-am decis in aceasta privinta si care erau limitate doar pe durata acestui An Sfant se prelungesc pe durata nedeterminata“.

Cu toate acestea, in unele regiuni izolate, cum e, spre exemplu, cazul unor comunitati religioase din SUA, multi preoti au primit de mai mult timp dezlegare de a ierta avortul. Oficiali din cadrul Bisericii au spus inca de anul trecut ca este posibil ca decizia privind avortul luata de Suveranul Pontif sa fie prelungita, iar acest lucru s-a adeverit.

Inaltul prelat de origine argentiniana, in varsta de 79 de ani, a adoptat o pozitie iertatoare, mult mai apropiata de realitatile vietii cotidiene, de cand a fost sfintit papa in martie 2013. El s-a aratat mult mai deschis si fata de discutiile legate de divorturile in familiile catolice.

Daca ti-a placut acest articol, citeste si: Hillary Clinton a mentionat Romania in discursul despre avort

Foto: Guliver