Pages: 1 2 3

despre frica

“Imi este greu sa ma hotarasc! Intotdeauna mi-a fost greu sa iau o hotarare”. Te regasesti in afirmatiile de mai sus? Afla mai multe despre frica de a lua decizii!

Despre frica de a lua decizii, esecuri personale si neincredere in fortele proprii nu ne place sa vorbim. Totusi, specialistii considera ca singura cale spre evolutia personala este aceasta: hotararea de a hotara!

“Imi este greu sa ma hotarasc! / Intotdeauna mi-a fost greu sa iau o hotarare…”

Te regasesti cumva in afirmatiile de mai sus? Hai sa vedem ce ne spun aceste afirmatii…

Daca te caracterizeaza sintagma “intodeauna”, asta inseamna ca nu ai o problema cu hotararea in fata careia te afli acum si nici cu o alta hotarare in fata careia te-ai aflat la un moment dat. Ceea ce este evident, este dificultatea de a lua o hotarare, indiferent care ar fi aceea si indiferent de alternativele considerate.

Managementul deciziilor inseamna nu doar priceperea de a lua decizii bune, ci mai ales capacitatea de a lua decizii in timp util.

Despre frica de a nu gresi

Ce ar putea afecta capacitatea unei persoane de a lua decizii? De cele mai multe ori, este cat se poate de evidenta teama de a nu gresi. De ce oare, pentru unii oamenii, teama de a nu gresi poate fi atat de blocanta incat sa le paralizeze capacitatea de decizie?

Pentru unii dintre noi, greseala are proportii uriase

Probabil ca, in mintea lor, greseala este egala cu “a nu fi buni de nimic”, “a fi incapabili”, “a fi niste ratati”, etc. Acest lucru le afecteaza grav imaginea de sine, care este, evident, fragila. Pentru o imagine de sine fragila, nimic mai putin decat “perfect” nu este acceptabil.

Orice alta varianta inseamna angoasa, dezastru, cosmaruri. Prin urmare, acesti oameni prefera sa faca lucruri pe care le-au mai facut si de care sunt siguri ca le ies bine. Nu este ceva rau, dar nu cumva este prea putin? Care este posibilitatea de crestere, de evolutie? Care este alternativa de a invata lucruri noi?

Fugind de greseala, ne refuzam evolutia

Ce altceva este o greseala daca nu o experienta nereusita? Dar o experienta nereusita iti ofera deja informatii despre cum altfel poti face ceva mai bine… si poate genera o alta experienta cu sanse mai mari de reusita. Iar reusita ce survine in urma unei experiente noi inseamna evolutie, pe care o refuzam, de fapt, fugind de greseala.

Citeste in continuare despre neincredere si nevoia de confirmari exterioare!

Pages: 1 2 3