Meryl Streep

Meryl Streep considera ca documentarul interzis in India, care prezinta violurile ingrozitoare petrecute in aceasta tara, merita sa castige un premiu Oscar.

Controversatul documentar “India’s Daughter”, in regia lui Leslee Udwin, relateaza povestea unei tinere din New Delhi care a fost violata de mai multi barbati pentru ca a indraznit sa iasa singura pe strada dupa lasarea intunericului. Intamplarea a avut loc in 2012, iar documentarul include un interviu cu unul dintre violatori, care spune ca vina apartine in totalitate tinerei victime.

Studenta in varsta de 23 de ani se afla in autobuz si se intorcea acasa de la cinematograf, cand a fost atacata de mai multi barbati. Tanara a murit in urma ranilor provocate, iar intamplarea a starnit un val de proteste in India pentru a atrage atentia asupra unei probleme importante: siguranta si protectia femeilor nu este respectata.

Documentarul realizat de BBC a fost televizat in India chiar de Ziua Internationala a Femeii, provocand indignare si dand nastere unei campanii sociale de interzicere a filmului.

O lupta continua pentru drepturile femeii

Meryl Streep

Meryl Streep considera ca “India’s Daughter” merita sa intre in cursa pentru Premiile Oscar. “Momentan promovez acest film pentru a fi nominalizat la sectiunea «Cel mai bun documentar». Dupa ce am vazut filmul pentru prima data, nu am mai putut vorbi deloc.”, a declarat actrita pentru Reuters.

Cel mai socant moment al documentarului este interviul cu unul dintre violatori, chiar soferul autobuzului, care spune cu nonsalanta: “O fata decenta nu ar umbla pe strazi la 9 seara. O fata este mult mai responsabila pentru viol decat un baiat… Treburile casnice sunt pentru fete, nu umblatul noaptea in discoteci si baruri, imbracate in haine provocatoare. Doar 20% dintre fete sunt cuminti.”

Regizoarea Leslee Udwin spune ca interdictia difuzarii acestui documentar in India este rezultatul unei culturi misogine si a unor concepte de mandrie nationala care nu au fost intelese si asimilate pe deplin.

Foto: Instagram