mame dupa 35 de ani

In ultima vreme, parerile in ceea ce priveste varsta la care femeile ar trebui sa fie mame au fost impartite. Vestea ca tot mai multe romance devin mame dupa 35 de ani ar trebui sa ne bucure, sustin anumiti specialisti, pentru ca asta inseamna ca tot mai multe femei au o cariera si se focuseaza mai mult pe dezvoltarea personala, insa si riscurile, destul de mari, trebuie luate in calcul, mai ales cele din punct de vedere medical: avort spontan, risc marit de nastere prematura sau de malformatii.

Potrivit Institutului National de Statistica, tot mai multe romance devin mame dupa 35 de ani, drept dovada fiind faptul ca numarul lor s-a dublat in ultimul sfert de secol. La fiecare 1.000 de femei care fac primul copil, 28 au intre 35 si 39 de ani, in timp ce cinci au intre 40 si 45 de ani. Facand comparatie cu anul 1990, 14,6 din 1.000 de copii care se nasteau ca fiind primii copii ai unor femei erau adusi pe lume de mame cu o varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani. In plus, dupa cum arata datele recente, 40% dintre femeile de pana in 30 de ani de la noi din tara nu au copii.

De ce tot mai multe romance devin mame dupa 35 de ani

Varsta la care romancele aduc pe lume primul copil creste in fiecare an cu doua-trei luni, arata datele de la Institutul National de Statistica. Motivele pentru care femeile nu se mai grabesc sa faca copii sunt legate de faptul ca acestea vor sa se asigure ca au o situatie financiara buna si ca depind din ce in ce mai putin de partener, adica se concentreaza pe activitatea profesionala, pe a-si lua o casa si masina, abia apoi pe a creste numarul membrilor familiei.

Intrebate care sunt motivele lor, multe din cele participantele la studiu au sustinut ca nu au timp sa se ocupe de a da nastere si de a creste un copil, nu au bani suficienti ca sa dea nastere unui copil sau au marturisit ca le sperie responsabilitatea care vine la pachet cu rolul de parinte. Bucurestencele devin mame cel mai tarziu, in medie la 31 de ani.

Foto: Guliver

Citeste si: Insarcinata si nemaritata? Ghid pentru mamele singure.