scrisoare

Brate de flori, o cina intr-un restaurant elegant, un voucher la SPA, toate sunt variante moderne de a le spune mamelor cat de mult le apreciem. O scrisoare, insa, ramane un mod suav si, mai ales, foarte personal de a-ti arata dragostea fata de mama.

In saptamana dedicata eternului feminin, am ales pentru tine cateva scrisori pentru mama, semnate de unele dintre cele mai mari personalitati pe care le-a avut umanitatea.

Texte frante, scrise cu emotie sau cu patos, neglijent ori, dimpotriva, atent si delicat, demonstreaza ca singura fiinta care topeste inimi si ambtii, care face mielusel dintr-un barbat puternic este mama.

Despre seria de scrisori dintre scriitorul Wolfgang Goethe si mama lui s-a tot vorbit, acestea devenind, la randul lor, literatura. Insa, dincolo de textul scris, povestea relatiei celor doi pare  la fel de fascinanta.

De la o varsta foarte frageda, Goethe a demonstrat pricepere si inclinatie catre versuri.  Iar daca tatal sau a fost acela care i-a cultivat abilitatile intelectuale concrete, mamei i-a revenit meritul ca, prin metode mai putin formale, sa-i dea viitorului poet aripi pentru creatie. Catharina Elisabeth Textor, mama lui Goethe, era foarte talentata in a transforma basmele in alegorii pe care, apoi, le spunea copiilor ce o ascultau neclintiti. Printre micuti se afla, de fiecare data, si Wolfgang . Acestea au fost, de altfel, momentele care i-au marcat existenta si care i-au construit o relatie neobisnuita cu divinitatea.

“Mi-ai aratat atat de multa bunatate anul acesta, iubita mama, iar pentru asta iti multumesc din inima”, isi incepea Goethe una dintre scrisorile adresate mamei lui.

scrisoare

Si tarul Petru cel Mare al Rusiei si-a divinizat mama, pe Natalia Kirilovna Narișkina. Potrivit cronicarilor vremii, tarina Natalia a avut o foarte mare influenta asupra tarului Petru I, a carui viata si domnie le-ar fi condus din urmbra. Si, cu toate ca avea o mama mana-de-fier, Petru cel Mare o iubea nespus.

In corespondenta pe are o purta cu aceasta cu rigurozitate, tarul isi numea mama “micuta si preaiubita mea mama”, “mare ducesa”, “tarina mea”, iar atunci cand facea referire la el insusi, se numea “fiul tau cel nevrednic” sau “Petruska”.

“Prea iubita mea mama,

As vrea sa aflu despre starea ta de sanatate si sa te rog sa ma binecuvintezi. Noi suntem bine. In ceea ce priveste barcile, afla ca sunt foarte bune, lucru despre care te va informa si Tikhon Nikitich insusi.

Al tau nevrednic, Petrus”

scrisoare

Acesta este textul uneia dintre scrisorile pe care Petru cel Mare le-a trimis mamei sale in timp ce se afla in zona Lacului Pskov.

Memorabile sunt si scrisorile poetului si jurnalistului american Walt Whitman adresate mamei lui. Aceasta era de origine olandeza si, cu toate ca era analfabeta, si-a invata fiul o lectie mai importanta: aceea a vietii. Mama sa l-a invatat despre valorile familiale, iar, dupa moartea tatalui sau, Walt s-a ocupat de protejarea familiei sale.

O scrisoare, in loc de “Te iubesc” si “Multumesc”

De aceea, chiar si la departare, Whitman simtea nevoia sa ii arate mamei ca se poate baza pe el si ca ii este aproape cu gandul.

“Mama, trebuie sa iei lucrurie usor, sa nu te spetesti. Mi-ar placea sa va vad pe toti. Sora mea cred ca este acum destul de mare pentru a merge la scoala, asa ca mi se pare ca a trecut o vesncie de cand v-am vazut pe toti ultima data. Mi-ar placea sa-mi scrie, macar unii dintre cei ai casei, in fiecare zi. Spune-le lui Jeff, Walt si Bunkum sa imi scrie mai des.

Mama, iti voi scrie din nou peste cateva zile, asa ca la revedere si multa dragoste tuturor”  – fragment din scrisoarea pe care Walt Whitman i-a scris-o mamei lui pe 12 aprilie 1862.

Dragostea de mama nu este, insa, numai o virtute proprie anumitor secole. Si in zilele noastre se scriu scrisori catre mama, numai ca doar putine dintre ele sunt pe hartie, cele mai multe fiind electronice.

Traditionalista dina cest punct de vedere a fost Monica Lewinski. Fosta stagiara de la Casa Alba, care aproape ca i-a distrus casnicia lui Bill Clinton si, cu siguranta, l-a scutit de un al doilea mandate, i-s scris mamei sale o scrisoare care, ulterior, a fost cuprinsa intr-o carte autobiografica.

“Daca nu erai tu, nu as fi fost aici.

Este adevarat.

Fara dragostea si sprijinul tau in timpul scandalului din 1998, cu cred ca as fi reusit sa razabat si sa fac fata lantului de anchete care i-au urmat. Cum nu cred ca as fi reusit sa scap de amprenta care mi s-a pus dupa aceea” – fragment dintr-o scrisoare pe care Monica Lewinski a adresat-o mamei ei, Marcia Straus.

Si Dr. Phil McGraw, cel mai cunoscut medic psihiatru si psiholog din lume, care a facut furori atat cu emisiunea lui, “Dr, Phil, cat si cu aparitiile la show-ul lui Oprah Winfrey, a cunoscut iubirea fata de mama lui la intensitate maxima.

Intr-o scrisoare adresata acesteia, Dr. Phil facea comparatie intre parinti.

“In toata viata mea, nu a existat nici macar o zi in care tatl meu sa imi spuna ca este mandru de mine si nici macar o zi in care tu sa uiti sa faci asta. Inca fac tot ce imi sta in putinta sa nu te dezamagesc. Asta nu inseamna ca imi iese mereu”, ii scria Dr. Phil McGraw mamei sale, Geraldine McGraw.

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!

Foto: Guliver