Hilarry Clinton a mentionat Romania

Ultima confruntare directa dintre Donald Trump si Hillary Clinton pentru presedintia SUA a avut loc azi noapte, in Las Vegas. Au fost dezbatute multe dintre problemele sensibile ale lumii, iar tema avortului s-a aflat din nou pe agenda. In acest context, Hillary Clinton a mentionat Romania, scrie nbcnews.com.

Cei doi candidati care vor sa ocupe fotoliul de la Casa Alba mai au de asteptat pana in data de 8 noiembrie ca sa vada daca se vor afla la conducerea celei mai puternice tari din lume. Pe ultima suta de metri, ei fac tot posibilul sa isi convinga alegatorii ca merita votul lor si astfel aduc deseori in discutie cele mai controversate probleme ale lumii. Hillary Clinton a mentionat Romania in discursul pro-avort, punctand faptul ca ea a luat contact cu tari in care femeile erau obligate sa duca sarcina la termen si nu e un scenariu prea placut.

De ce Hillary Clinton a mentionat Romania in discursul despre avort

La un moment dat, cand in dezbatere s-a ajuns la discutia privind legalizarea sau interzicerea avorturilor, Hillary a spus ca ea crede ca autoritatile nu ar trebui sa aiba dreptul sa se implice in viata personala a femeilor si ca e decizia lor daca vor sau nu sa pastreze sarcina. „Am fost in tari in care Guvernul obliga femeile sa avorteze, precum China, sau unde forta femeile sa nasca, ca in Romania. (…) Guvernul nu are niciun drept sa se amestece in decizia pe care o iau femeile”, a declarat ea.

Chiar daca Hillary Clinton a mentionat Romania in discursul despre avort, nu a spus exact la ce perioada din istoria tarii noastre se refera. Cu toate acestea, ea pare ca se refera la controversatul Decret 770, din vremea lui Ceausescu, care interzicea avortul si metodele contraceptive in anii 70, cand natalitatea scazuse considerabil. Copiii nascuti in acea perioada, numiti si decretei, au in zilele noastre 40-50 de ani. De abia in anul 1990 a fost legalizat avortul la noi in tara.

„Avortul poate fi reglementat, atata vreme cat se tine seama de viata si sanatatea mamei. Femeile nu trebuie obligate sa aiba copii, asa cum se intampla in Romania“, a adaugat ea.

Care a fost pozitia lui Donald Trump

Donald Trump, care si-a schimbat deseori parerea in privinta avortului, a raspuns evaziv in legatura cu acest subiect, spre dezamagirea celor care asteptau o declaratie clara din partea lui. El a spus: „Eu sustin dreptul la viata. Daca voi ajunge presedinte, voi nominaliza la aceasta instanta un judecator ”pro-viata”“( el foloseste aceasta expresie ca inlocuitor pentru “anti-avort”). Si a adaugat: „Nu sunt de acord si mi se pare groznic ce sustine Clinton. Ea zice practic ca este in regula sa smulgi fatul din pantecele mamei (…)“.

Foto: Guliver

Citeste si: Lasati-ne sa decidem singure daca vom deveni mame sau nu