Emily Blunt la Cannes 2015

O actrita celebra a fost dezamagita cand a aflat ca mai multe femei n-au putut sa intre la premiera de gala a unuia dintre cele mai bine cotate filme de la Cannes pentru ca nu purtau pantofi cu toc inalt.

La premiera de gala a filmului Carol peste 50 de femei nu au putut sa intre pentru ca nu aveau… incaltamintea adecvata. Ele alesesera pantofi festivi, in ton cu evenimentul, insa talpa joasa sau toc mic. Printre cele care au primit interdictie s-a aflat sotia regizorului Asif Kapadia, dar si femei care aveau diverse probleme medicale.

Actrita Emily Blunt a aflat despre acest incident si a declarat azi in cadrul unei conferinte de presa: “In semn de protest, eu impreuna cu Benicio del Toro si Josh Brolin vom cobori scarile de pe Palais pe tocuri inalte.”

Si alte vedete au adus in discutie problema sexismului in cinema

E ironic ca aceasta regula a fost aplicata tocmai la un film care prezinta povestea unei iubiri interzise dintre doua femei ce se desfasoara pe fundalul anilor ‘50. Aceasta controversa a aparut tocmai intr-un an in care organizatorii au declarat ca-si doresc sa promoveze atat actritele, cat si femeile din spatele filmelor, iar pelicula aleasa pentru inceputul festivalului “Standing Tall” a fost regizata de o femeie. E de altfel pentru prima oara din 1987 cand la Cannes se proiecteaza in deschiderea festivalului un film regizat de o femeie. Tot la editia din acest an Salma Hayek, Jane Fonda si Isabella Rossellini au adus in discutie problema sexismului  in industria filmului.

“Este foarte dezamagitor,” sustine Emily Blunt. “N-ar trebui sa purtam pantofi cu toc inalt. Eu una prefer tenisii Converse.” Rochia pe care actrita o va purta diseara e suficient de lunga pentru a ascunde pantofii care nu au un toc foarte inalt.

Intre timp organizatorii festivalului au respins acuzatiile conforma carora pantofii cu toc inalt sunt obligatorii. Thierry Fremaux, directorul Cannes a declarat pe contul sau personal de Twitter ca zvonurile privind aceasta regula vestimentara sunt “nefondate”.

Foto: Guliver