cum ne afecteaza plasticul
Powered By:

Materialele plastice fac parte din viata noastra. Ne inconjoara si ne imbunatatesc stilul de trai, insa cu un pret scump. De-a lungul timpului, cercetatorii au incercat sa descopere cum ne afecteaza plasticul sanatatea si concluziile nu sunt deloc de neglijat.

Pe eurekalert.org, omul de stiinta Rolf Halden, coordonatorul “Environmental Biotechnology” din cadrul Institutului Biodesign, SUA, spune ca acest ingredient este utilizat in aproape toate industriile, iar produsele pe care le folosim zilnic sunt in proportie covarsitoare din materiale plastice. Lumea moderna nu ar putea sa se descurce fara acest produs chimic atat de versatil. Dar trebuie sa luam in calcul cum ne afecteaza plasticul sanatatea si cum putem preveni daunele pe termen lung asupra mediului inconjurator. Caracterul deosebit de practic si longevitatea plasticului pot fi in acelasi timp benefice pentru umanitate, dar mai ales daunatoare.

In prezent, materialele plastice se acumuleaza in mormane de deseuri, care ajung in cantitati uriase in oceanele lumii. Acestea impreuna cu aditivii pe care ii contin nu se afla doar in jur, ci si in interiorul corpului nostru: in sange, in urina, plasticul intra in corp prin alimentele pe care le ingeram, prin apa pe care o bem si prin multe alte surse.

Cum ne afecteaza plasticul sanatatea si care sunt reactiile adverse cele mai comune

Principalele categorii de plastic cu risc asupra organismului si a mediului inconjurator sunt bisfenolul A sau BPA si aditivii utilizati in sintetizarea plasticului, numiti ftalati. „Stim de ceva vreme ca un consum al bauturilor care au fost imbuteliate in ambalaje de plastic poate creste nivelul de bisfenol A in organism. Un alt studiu arata ca si alimentele conservate sunt o preocupare mare in acest sens, mai ales ca se consuma la scara larga”, spune Jenny Carwile de la Departamentul de Epidemiologie din cadrul Scolii de Sanatate Publica Harvard. De ce isi fac oamenii de stiinta atatea probleme in privinta plasticului care ajunge in corp? Pentru ca aceasta substanta poate creste riscul de aparitie a obezitatii, bolilor cardiovasculare si a diabetului.

De asemenea, nivelul ridicat de ftalati este asociat cu un risc mare de a dezvolta diabet in perioada adolescentei. ,,Cele doua chimicale sunt folosite frecvent la producerea de bidoane de plastic, fie ca este vorba despre cele de apa sau cele de suc. In mod clar, dieta nesanatoasa si lipsa activitatii fizice sunt factori determinanti cand vine vorba de obezitate. Pe langa acestea, folosirea frecventă a produselor din plastic poate creste riscul de obezitate sau de diabet in cazul adolescentilor”, declara si Leonardo Trasande, medic pediatru la Universitatea din New York.

Pericolele din materialele plastice

Cand achizitionezi un produs, verifica si eticheta. Daca o sa gasesti dioxina, sa stii ca acesta este un compus chimic prezent in foliile si ambalajele de plastic. Acesta a fost asociat in urma cercetarilor stiintifice cu declansarea aparitiei malformatiilor congenitale si a cancerului. Dioxina devine periculoasa cand este incalzita la temperaturi inalte, pentru ca atunci este eliberata si poate migra in alimente. De aceea, fereste-te de obiceiul de a incalzi produse ambalate in cuptorul cu microunde. La temperatura ridicata, plastifiantii sunt transferati din plastic in mancare si cresc riscul de a face cancer.

Ce masuri poti lua

Daca este posibil, incearca sa gasesti alternative mai sanatoase la produsele din plastic. Spre exemplu, poti cumpara alimente ambalate in recipiente de sticla, de hartie, de metal. Nu incalzi alimentele in recipiente de plastic si evita sa oferi copiilor inele de dentitie, jucarii si alte produse din material plastic, pe care le pot baga in gura.

N-ar strica sa incepi sa iti reciclezi si cosmeticele. O operatiune dificila, dar esentiala pentru sanatate!

Foto: Guliver