Vasele de plastic au devenit populare intr-o perioada scurta de timp. De la celofan, descoperit la inceputul anilor 1900 de chimistul Jacques Brandenberger, pana la sticle, pahare, caserole, tacamuri si tot felul de ambalaje a fost cale scurta, datorita caracterului practic. Toata lumea depoziteaza mancarea in recipiente de plastic. Asta nu inseamna ca este bine!

Stiai ca pentru descompunerea plasticului sunt necesare cateva sute de ani? Plasticul, in special PET-urile constituie un pericol asupra mediului, si noi toti contribuim la agravarea situatiei. Te sfatuiesc, pentru inceput, sa nu mai depozitezi mancarea in recipiente de plastic. Sunt mai multe tipuri de plastic, unele mai nocive decat altele, diferentiate prin coduri de reciclare, scrie foodsmatter.com.

Cele 7 coduri ale materialelor plastice

PET-ul (polietilen tereftalat) este printre cele mai sigure tipuri de plastic. Codul 1 se regaseste pe majoritatea sticlelor de apa, bauturi racoritoare, ulei. Este vorba despre plasticul transparent. Acesta este cel mai putin nociv dintre toate, dar acumuleaza cu usurinta bacterii pe suprafata lui. Este folosit frecvent pentru fabricarea recipientelor de unica folosinta, pahare, tacamuri accesibile la pret.

HDPE (polietilena de mare densitate) are codul 2, este opaca si este folosita pentru fabricarea pungilor si a ambalajelor de plastic.

V (policlorura de vinil sau PVC) este codificat cu cifra 3 si din el se fac dopuri, caserole, tuburi de sampoane. Studiile de specialitate au aratat ca PVC-ul poate dauna sanatatii ficatului si chiar poate favoriza aparitia cancerului.

LDPE (polietilena de joasa densitate) este un plastic rezistent la temperaturi fie inalte, fie scazute. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, pe pungile alimentelor congelate etc.

PP (polipropilena) – codul 5. Acesta este trecut pe unele pahare de unica folosinta sau pe diverse ambalaje alimentare, dar este unul dintre cele mai periculoase tipuri de plastic pentru sanatate. Are un punct de topire ridicat, prin urmare este folosit mai ales sub forma de recipiente in care se pastreaza lichide fierbinti.

PS (polistiren), cu codul 6, este utilizat in constructii pentru izolari si pentru ambalarea si protejarea unor produse alimentare, electronice sau electrocasnice. La temperaturi ridicate, acesta elibereaza stiren, o substanta toxica pentru om, care provoaca depresie, nevralgii, pierderea auzului si poate afecta sistemul reproducator.

PC (policarbonat) – cod 7. Policarbonatul este cel mai periculos tip de plastic, avand in compozitie bisfenol (BPA), o substanta cu potential cancerigen, care este utilizat in fabricarea diferitelor echipamente tehnice, a electronicelor si electrocasnicelor, a lentilelor, a ferestrelor blindate, dar si pentru biberoane si alte recipiente.

NU mai incalzi mancarea in recipiente de plastic!

Din lipsa de timp, suntem tentate sa optam pentru aparatele care gatesc in timp record, fara sa tinem cont ca, de exemplu, cuptoarele cu microunde afecteaza structura nutrientilor din alimente. De fapt, microundele modifica gustul mancarii.

Cuptorul cu microunde se foloseste in special la incalzire si dezghetare, dar si la gatire. Are insa si dezavantaje: deshidrateaza si extrage compusii valorosi din alimente si modifica gustul alimentelor. Cafeaua nu mai are aceeasi aroma, pestele nu mai este asa de suculent precum cel preparat in cuptorul clasic.

Dar cel mai grav este ca in timpul incalzirii recipientele din plastic elibereaza substante cu risc cancerigen. Acestea intra in alimente si apoi in organism. Daca chiar trebuie sa utilizezi microundele, alege vasele de ceramica, teflon, sticla, otel inoxidabil alimentar si fonta smaltuita si evita sa incalzesti mancarea in recipiente de plastic!

Obiceiuri de adoptat chiar acum

Nu depozita mancarea fierbinte, alimentele acide ori cele cu continut ridicat de grasimi in recipiente plastice. Eviti efectele negative folosind in locul vaselor din plastic recipiente din sticla, metal, ceramica.

Nu ceda ispitei de a pastra si reutiliza ambalajele din plastic si sticlele cu diferite forme, de unica folosinta. Daca vrei sa le mai folosesti, spala-le cu mana cu apa calda si solutie de vase. Odata ce au fost expuse fenomenului de lesiere, nu mai sta pe ganduri si scapa de ele.

Poti inlocui sticlele de plastic cu produsele din sticla sau din otel inoxidabil, care pot fi curatate usor cu apa calda si bicarbonat de sodiu.

S-a dovedit ca tocatoarele din plastic acumuleaza pe suprafata lor o multime de bacterii, mai multe decat atrage lemnul. Fiind netede si fara asperitati, acestea favorizeaza raspandirea microbilor. Foloseste ustensilele din bambus, sticla, silicon in locul plasticului si vei fi un pion important in lupta pentru protectia mediului inconjurator. Mai mult decat atat, vei avea grija de sanatatea ta intr-un mod mai responsabil.

Care au fost primii pasi spre eliminarea plasticului din viata mea?

Foto: Guliver