Plasticul in bucatarie a devenit indispensabil, mai ales cand vine vorba despre depozitare, servit masa, gatit. Caserole, PET-uri, tocatoare, pahare, farfurii, pungi si multe alte produse care ne sunt de ajutor in bucatarie ne pun in pericol sanatatea!

Publicatia eatdrinkbetter.com ofera si cateva alternative pentru a inlocui plasticul in bucatarie. Nu este de ajuns sa alegi cele mai proaspete alimente, sa optezi pentru mancare organica si sa excluzi din meniu tot ce este nesanatos. Trebuie sa te asiguri ca si vasele si ustensilele pe care le folosesti la preparatul, depozitatul si servitul mancarii nu dauneaza sanatatii. Cele mai multe materiale plastice contin substante chimice sintetice, cum ar fi bisfenolul, melamina si PVC-ul. Despre bisfenol, oamenii de stiinta au descoperit ca produce tulburari hormonale, diabet, infertilitate si cancer. Nici celelalte nu sunt mai prietenoase cu organismul uman.

Cand folosim produsele din plastic, sunt sanse mari ca substantele chimice din ele sa ajunga in mancare – atunci cand sunt expuse la temperaturi ridicate si nu numai – si apoi in organism. Mai bine tine materialele plastice departe de bucatarie. Le poti inlocui foarte bine cu alternative la-ndemana si accesibile ca pret, fara sa-ti afecteze calitatea vietii.

Vesela

Farfuriile, castroanele si alte produse care intra la categoria vesela din plastic sunt fabricate din melamina si formaldehida, acestea fiind cunoscute ca substante cu potential cancerigen. Renunta la ele si foloseste recipiente si vase din sticla, ceramica, otel inoxidabil si silicon de calitate.

Ustensilele

De la polonice la spatule, ustensilele din plastic folosite la gatitul mancarii sunt foarte periculoase, pentru ca sunt expuse unor temperaturi foarte ridicate. Odata ce intra in contact cu caldura puternica, acestea se topesc sau se rup, iar chimicalele din ele sunt absorbite de mancare. Foloseste in locul lor produse din lemn, bambus, otel inoxidabil si silicon.

Plasticul in bucatarie, caserolele

Cand vine vorba despre depozitarea mancarii, gasesti in comert o multime de caserole de diverse marimi si forme. Insa curatatul lor devine o corvoada cu trecerea timpului, iar, daca sunt bagate in cuptorul cu microunde, degaja compusi chimici cancerigeni, care se duc direct in mancare. Inlocuieste-le cu recipiente din sticla. O sa vezi pe unele ca scrie “microwave safe “, adica le poti introduce si in cuptorul cu microunde fara griji. De fapt, aceasta specificatie se refera la faptul ca produsul nu se va topi in interior, insa tot elibereaza chimicale. De asemenea, arunca tot ce este zgariat sau innegrit. Cand le speli, nu folosi detergenti abrazivi.

Pungile

De azi inainte incearca sa folosesti pungi de hartie si pungi reciclabile. In felul acesta vei fi sigura ca mancarea sanatoasa pe care ai ales s-o consumi nu va absorbi toxine periculoase pentru corp.

Ai putea pret de cateva zile sa nu mai folosesti obiecte din plastic? Macar pana la sfarsitul lunii. Eu cred ca prin campania Plastic Free o sa ne schimbam viata in bine!

Foto: Guliver