Klara-Bancila

Tot mai des am auzit vorbindu-se despre circumcizie. In parc,la piscina, cam peste tot, mamicile discuta despre baieteii lor circumcisi sau nu. E bine sau nu ?

Am apelat la Dr. Klara Bancila medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reparatorie pentru a afla totul despre circumcizie.

Ce este circumcizia?

Circumcizia este o interventie chirurgicala genitala ce poate fi realizata atat la femei cat si la barbati. Circumcizia la barbati presupune indepartarea partiala sau totala, prin exicizie chirurgicalala a pielii ce acopera glandul penian.  Aceasta piele retractabila ce acopera glandul penian se numeste preput.

De la ce varsta poate fi efectuata interventia?

Circumcizia se poate realiza la baieti inca de la nastere, in spital, inainte de externarea din spital. In general la varste asa de mici, circumcizia se face doar cu indicatie fiziologica, in caz de fimoza sau din considerente cultural religioase.

De ce sa facem o astfel de interventie chirurgicala? Argumente pro!?

Circumcizia se poate practica din considerente cultural religioase, medicale, estetice sau sexuale. Circumcizia din considerente cultural religioase se practica in mod obligatoriu la popoarele evreiesti si islamice, dar se intalneste si la anumite popoare ortodoxe de rit vechi.

In SUA si Orientul Mijlociu, cicrcumcizia se face la solicitarea pacietilor, din considerente estetice si de igiena. Cauzele medicale pentru care este indicata circumcizia sunt:
– fimoza – reprezinta ingustarea preputului, ceea ce nu permite decalotarea glandului sau daca totusi se face, decalotarea in timpul actului sexual duce la durere si sangerari;
-parafimoza- imposibilitatea de a trage inapoi penste gland, preputul retractat, in urma unei inflamatii, traume;
-balanita- inflamarea glandului si a preputului, datorita unei igiene defectuase
– frenulum prea scurt- nu permite erectia completa, sau produce durere, fisuri, sangerari in timpul actului sexual;
– cancerul penian – caracterul profilactic al circumciziei poate fi luat indiscutie, vis a vis de prevenirea infectiile urinare, cancerul penian, cancerul de col la partenere, scaderea riscului de transmitere a unor boli infectioase sexuale.

Acest caracter profilactic nu se manifesta decat daca circumcizoa se face incopilarie.

Ce riscuri sunt? Efecte adverse postoperatorii?

Circumcizia este o interventie chirurgicala prin urmare teoretic prezintatoate riscurile unei interventii chirurgicale si anume: sangerare, inflamatie, durere, infectie plagii; stricturi, fisuri, ulceratii, depigmentari, etc. Desigur ca se iau masuri pentru a se evita toate aceste situatii, prin protocoale operatorii si postoperatorii bine puse la punct si executate de chirurgi plasticieni cu experienta.

Cat timp dureaza interventia? Se face sub anestezie totala?

Interventia se face cu anestezie locala sau generala cu o usoara sedare, dureaza intre 45-60 de minute iar pacientul se externeaza in aceeasi zi, dupa cateva ore.

La adulti viata sexuala cand poate fi reluata?

Viata sexuala se poate relua dupa 3-4 saptamani .

Este o interventie costisitoare din punct de vedere financiar!?

Costul unei circumcizii este intre 450-600 euro, in functie de tipul de interventie necesara si de tipul de anestezie folosita.

Mai multe detalii despre aceasta procedura si nu numai gasiti pe  www.klarabancila.ro