Flavia-Zant

Organizatia Mondiala a Sanatatii a sesizat o crestere importanta a numarului celor care se confrunta cu infertilitatea, astfel ca daca in urma cu doi ani, 1 din 6 cupluri nu putea avea copii, iata ca acum 1 din 4 cupluri se confrunta cu aceasta boala.

In ultimii 20 de ani, populatia s-a redus semnificativ, iar infertilitatea este una dintre cauzele majore.

Peste 90% din cazurile de sterilitate se datoreaza unui numar total scazut al spermatozoizilor, calitatii lor inferioare sau ambelor. Flavia Zant- Medic Eembriolog si Specialist in Genetica Medicala, de la Columna Medical Center ne-a dat detalii importante, pe care ar trebui sa le cunoastem cu totii.

FERTILITATEA MASCULINA – INVESTIGATII NECESARE

”Factorul masculin implicat in infertilitate este relativ frecvent depistat in ultimul timp, atat din cauza unei ponderi semnificative in etiologia acestei boli, cat si a adresabilitatii mai mari si a combaterii unor prejudecati. Pentru depistarea acestui factor, medicii specialisti in domeniul infertilitatii au la indemana mai multe investigatii:

1. Spermograma
Aceasta reprezinta investigatia medicala standard recomandata in momentul in care exista suspiciunea infertilitatii in cuplu. Pentru a pune un diagnostic final este necesara repetarea investigatiei de cel putin doua-trei ori la un interval de minim 3 luni.

Este recomandat ca aceasta analiza sa se efectueze dupa o perioada de abstinenta intre 2 si 5 zile. In situatia in care perioada de abstinenta este prelungita exista riscul ca numarul si mobilitatea spermatozoizilor sa fie afectate.
Recoltarea se efectueaza prin masturbare intr-un recipient steril. Proba trebuie adusa in laborator intr-un interval maxim de 60 de minute de la momentul recoltarii, perioada in care proba trebuie mentinuta la o temperatura constanta de 37 de grade. Majoritatea clinicilor care efectueaza aceasta analiza au o camera speciala destinata recoltarilor de sperma.

Spermograma se realizeaza prin analiza macroscopica si microscopica a lichidului seminal (spermei). Parametrii urmariti de aceasta analiza sunt: volum, timp de lichefiere, aspect, vascozitate, ph, concentratia spermatozoizilor, mobilitatea acestora si aspectul lor (morfologia).

Criteriile actuale folosite pentru efectuarea spermogramei sunt cele impuse de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in anul 2010.
Sunt recunoscuti ca factori de risc pentru afectarea fertilitatii masculine urmatorii:
·          Temperatura crescuta la nivelul testiculelor (boli febrile, sauna, bai fierbinti);
·          Alcool in exces, droguri, fumat;
·          Expuneri profesionale la insecticide, pesticide, solventi organici;
·          Interventii chirurgicale inghino-scrotale (ex. hernie inghinala) sau criptorhidie;
·          Boli cronice (renale, tiroidiene, consumptive, diabet, neuropatii);
·          Boli cu transmitere sexuala in antecedente;
·          Medicamente- sulfasalazina, colchicina, steroizi anabolizanti sau alti hormoni sexuali, unele antihipertensive sau antidepresive, cimetidina, chimioterapice etc.

2. Testul HALOSPERM

Acest test se adreseaza pacientilor cu probleme de infertilitate si vine in completarea informatiilor obtinute prin efectuarea spermogramei, prin acest test cuplul este indrumat catre metoda de reproducere umana, fie naturala, fie asistata medical.

Chiar si in conditiile unei spermograme normale rezultatele acestui test pot indica necesitatea unei metode de reproducere umana asistata. Daca spermograma ne indica aspectul macro si microscopic al lichidului seminal, testul HALOSPERM reprezinta o analiza a informatiei genetice purtata de spermatozoizi. Prin acest test se identifica proportia spermatozoizilor cu informatie genetica intacta comparativ cu proportia spermatozoizilor cu o informatie genetica fragmentata (alterata).

Recoltarea probei trebuie sa fie precedata de o perioada de minim 30 de zile in care pacientul sa nu fi suferit episoade febrile cu temperatura peste 30 de grade, radiografii nici macar dentare si sa nu fi efectuat niciun tratament antibiotic. La fel ca in cazul spermogramei, este recomandat ca aceasta analiza sa se efectueze dupa o perioada de abstinenta intre 2 si 5 zile. Recoltarea se efectueaza prin masturbare intr-un recipient steril. Proba trebuie adusa in laborator intr-un interval maxim de 60 de minute de la momentul recoltarii, perioada in care proba trebuie mentinuta la o temperatura constanta de 37 de grade.

3. Testul postcoital (testul Sinus Huhner)

Testul postcoital reprezinta un alt test folosit in studiul infertilitatii si reprezinta analiza capacitatii spermatozoizilor de a penetra mucusul cervical al femeii. Testul se efectueaza in perioada ovulatiei atunci cand mucusul cervical este abundent. Femeia se prezinta la cabinetul medicului ginecolog la aproximativ 8 ore dupa un contact sexual neprotejat. Pentru acuratetea rezultatelor este indicat sa nu se foloseasca lubrifianti in timpul actului sexual si nici sa nu fie facute bai pana la momentul realizarii testului. Recoltarea nu este dureroasa, dureaza cateva minute si nu implica vreun efect secundar.

Doctorul recolteaza o anumita cantitate de mucus cervical care va fi analizat pe baza unor aspecte corespunzatoare (cantitate, extensibilitate) iar apoi il va examina la microscop pentru a determina daca exista sau nu spermatozoizi.
Aceste investigatii medicale, puse la dispozitia pacientilor in cadrul Academiei de FIV, vin in ajutorul cuplurilor care se pregatesc pentru a deveni parinti, oferindu-le raspunsuri legate de infertilitate”, a spus medicul Flavia Zant, din cadrul clinicii Columna Medical Center.

Desi este adesea asociata cu impotenta, este bine de stiut ca numerosi barbati infertili au relatii sexuale perfect normale si fericite.