Planifica-Neprevazutul

Planifica Neprevazutul lanseaza E-book-ul gratuit pentru tineri si adolescenti, un ghid complet de recomandari pentru o viata sexuala sanatoasa

Planifica Neprevazutul, campanie nationala de  informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala sanatoasa, lanseaza e-book-ul „Sex ca la carte – Sfaturile unui Iepuras Prudent”. Acesta este un ghid practic de relatii, contraceptie si viata sexuala, destinat adolescentilor si tinerilor care se pregatesc sa-si inceapa viata sexuala, fiind  redactat de specialisti intr-o maniera amuzanta. E-book-ul este gratuit si poate fi descarcat de la adresa: http://www.planificaneprevazutul.ro/ghid-relatii.

Conform statisticilor incluse in „Anuarul statistic al Romaniei/2015”, publicat de Institutul National de Statistica al Romaniei, in tara noastra, peste 10% dintre nasteri sunt atribuite adolescentelor. In 2014, peste 18.500 de tinere au nascut pana la varsta de 19 ani. Dintre acestea, 661 aveau sub 15 ani la momentul la care au nascut. Tot in 2013, au fost inregistrate 7.287 de intreruperi de sarcina facute de tinere cu varste de pana la 19 ani. In plus, conform „Raportului de analiza a disciplinei optionale Educatie pentru sanatate – Componenta Educatie sexuala/2015”, publicat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) in 2016, in 2013 Romania era prima tara din Europa, in topul celor mai multe noi diagnosticari ale infectiei cu HIV in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

In Romania, varsta medie pentru debutul vietii sexuale este de 15-16 ani, iar legea prevede faptul ca tinerii isi pot da consimtamantul pentru un contact sexual incepand cu varsta de 15 ani. Inceperea vietii sexuale reprezinta un interes prioritar pentru majoritatea tinerilor, acesta fiind, totodata, un subiect de discutie tabu. In acest context, riscul aparitiei unei sarcini neprevazute si nedorite, precum si contractarea bolilor cu transmitere sexuala reprezinta principalele pericole la care se expun tinerii.

De aceea, campania Planifica Neprevazutul si-a propus sa le ofere tinerilor recomandari pentru ca acestia sa poata descoperi in siguranta experientele placute in materie de intimitate de cuplu, precum si o serie de alte sfaturi pentru relatii sanatoase. Astfel, Sex ca la carte este un ghid util, insa amuzant si atragator, care include sectiuni precum „Contraceptie” si „Prima noapte de dragoste”, dar si „Metode de agatat”, „Mituri amuzante despre sex” si „Curatenia zonei intime”.

Tinerii informati sunt adultii responsabili de maine, cei care isi cunosc optiunile si care iau decizii informate si asumate, inclusiv in ceea ce priveste planificarea familiala. „In general, tinerii nu discuta cu parintii despre curiozitatile si dilemele lor atunci cand vine vorba de relatii sexuale si siguranta contraceptiva, preferand sa caute raspunsurile la prieteni sau pe internet, inclusiv in momentele critice – dupa un contact sexual neprotejat, eventual cu o persoana purtatoare de BTS”, spune Dr. Mirela Popa, medicul specialist al campaniei. „In acelasi timp, ei au nevoie de informatii corecte, care sa-i ajute sa evite efectele nedorite in materie de sanatate si control al vietii sexuale. E-book-ul Planifica Neprevazutul vine in intampinarea acestei nevoi”, adauga specialistul.

Campania Planifica Neprevazutul!  a fost lansata in octombrie 2013 de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala ca o initiativa de informare in ceea ce priveste folosirea corecta a contraceptiei de urgenta, singura metoda contraceptiva care poate evita o sarcina nedorita in urma unui contact sexual neprotejat. Ulterior, campania Planifica Neprevazutul! s-a extins si ofera informatii complete despre folosirea tuturor metodelor moderne de contraceptie, precum si o serie extinsa de informatii de educatie sexuala.