boli care pot aparea ca urmare a afectiunilor orale netratate

In prezent, tot mai des apar studii stiintifice care arata ca igiena orala precara afecteaza nu doar sanatatea bucala, ci alte parti ale corpului. Cu alte cuvinte, beneficiile ingrijirii orale se extind dincolo de un zambet frumos! Un subiect caruia i se ofera o atentie deosebita este relatia dintre boala parodontala si alte probleme de sanatate. Iata 5 boli care pot aparea ca urmare a afectiunilor orale netratate!

„Boala parodontala reprezinta, de fapt, o serie de tulburari care afecteaza gingiile, osul maxilar, dar si alte tesuturi inconjuratoare – pe scurt, tot ceea ce se conecteaza la dintii nostri. Afectiunile sunt cauzate de placa bacteriana dentara, care se colecteaza la nivelul gingiei in lipsa igienei orale zilnice eficiente. Astfel, bacteriile si toxinele intra in fluxul sangvin. De aceea, bolile cardiovasculare si diabetul sunt din ce in ce mai des legate de boli ale gingiilor“, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Iata cele 5 boli care pot aparea ca urmare a afectiunilor orale netratate

Diabetul

Insulina este un hormon extrem de important, care transforma zaharurile in energie, utilizata de catre celulele organismului. In cazul in care pancreasul nu produce suficienta insulina sau organismul nu raspunde in mod normal la insulina, se dezvolta o afectiune cunoscuta sub numele de diabet. Nivelurile ridicate de zahar se acumuleaza in sange, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Exista dovezi care sustin o asociere clara intre diabet si bolile parodontale. Un factor comun este inflamatia. Aceasta este, in mod normal, o reactie protectoare, dar in acest caz nu este, ci dimpotriva, chiar poate agrava situatia. De exemplu, pacientii cu diabet zaharat slab controlat sunt mai sensibili la boli infectioase, inclusiv bolile parodontale. In plus, ei au un raspuns inflamator exagerat la bacteriile care produc parodontita. De asemenea, dovezile sugereaza ca parodontita necontrolata poate agrava nivelul zaharului din sange.

Afectiunile cardiovasculare

Boala cardiovasculara include boli vasculare periferice, boala cardiaca ischemica, care afecteaza creierul. Cum este si boala parodontala, acestea sunt progresive, cronice, cauzate de o serie de factori. Bolile cardiovasculare si parodontale lasa „markeri“ similari in sange, care pot servi ca indicatori precoce a acestor probleme de sanatate. Anumite tipuri de bacterii invazive asociate cu boala parodontala pot contribui la un risc mai mare de boli cardiovasculare. Analiza datelor sugereaza ca cei care sufera de boli parodontale prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta sau de a avea boli cardiovasculare.

Osteoporoza

Pe lista cu boli care pot aparea ca urmare a afectiunilor orale netratate se afla atat osteoporoza, cat si periodontita. Acestea implica pierderea de masa osoasa intr-un grad semnificativ. In cazul osteoporozei, care este indusa hormonal, densitatea oaselor este diminuata. In cazul bolii parodontale, osul se pierde din cauza inflamatiei induse de bacterii si infectie. In timp ce unele studii sustin ideea unei legaturi intre scaderea densitatii minerale osoase la femeile aflate in postmenopauza cu parodontita si afectiuni inrudite, alte studii nu sustin asta sau mentioneaza doar o asociere slaba. Cercetarile realizate pe femei aflate in post-menopauza, tratate pentru osteoporoza, au indicat faptul ca posibilele beneficii secundare ale terapiei au inclus reducerea unora dintre conditiile asociate bolii parodontale.

Boala respiratorie

Pentru ca aerul pe care il respiram trece prin gura, este usor de inteles ca bacteriile orale potential daunatoare pot intra in plamani. Aceasta este o preocupare speciala in pneumonie nosocomiala, care este contractata de pacienti cu risc crescut pe parcursul sederii in spital. Imbunatatirea igienei orale s-a dovedit ca reduce in mod semnificativ aparitia bolii pulmonare. De asemenea, sanatatea orala este eficienta in tratamentul pneumoniei bacteriene care nu este dobandita intr-un spital.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o afectiune dureroasa, care poate duce la pierderea substantiala a mobilitatii in cazul in care nu este tratata in mod corespunzator. O boala autoimuna poate afecta mai multe tesuturi si organe in tot corpul, dar ataca in principal imbinarile flexibile.

Exista trei faze pentru ca artrita reumatoida sa se dezvolte, iar progresia lor este destul de similara cu cea a bolii parodontale. De ce se considera ca artrita face parte din acele boli care pot aparea ca urmare a afectiunilor orale netratate? S-a constatat ca pacientii nou diagnosticati cu aceasta boala prezinta o prevalenta ridicata a bolii parodontale, chiar si la o varsta frageda.

Nu ignora igiena orala!

In mod evident, exista dovezi care confirma legatura dintre o serie de boli bine cunoscute si parodontita. In timp ce sunt necesare cercetari suplimentare pentru a dezvalui natura exacta a conexiunii, inflamatia este o trasatura comuna. Igiena orala corespunzatoare poate preveni aparitia acesteia.

Daca ti se pare interesant articolul despre boli care pot aparea ca urmare a afectiunilor orale netratate, citeste si: De ce ai nevoie chiar acum de un consult stomatologic?

Foto: Guliver