zahar
Powered By:

Auzim zilnic acest avertisment: reduceti consumul de zahar. Si desi stim ca zaharul e periculos, sa fim serioase, nu prea ne gandim sa nu ne mai indulcim cafeaua ori sa spunem stop dulciurilor. Partea proasta este ca, desi nu ne dam seama, zaharul ne face un rau imens pe termen lung.

Cercetatorii si nutritionistii sunt vehementi cand vine vorba despre zahar si spun la unison ca este ca un drog pentru creier. Suna dur, dar este demonstrat ca zaharul are puterea de a modifica chimia creierului – creierul produce singur niste neurotransmitatori, care se mai numesc si “hormoni ai fericirii” – dopamine, opioide si serotonina. Cu cat consumi mai mult zahar, cu atat creierul va produce mai putini din acesti neurotransmitatori natural. Ce se intampla in acest moment: apare dependenta. Asta fiindca creierul are nevoie in continuare de acesti neurotransmitatori, pe care ii cauta in zahar.

Mai mult, cercetatorii mai spun ca, pe termen lung, zaharul creeaza reactii similare in creier ca si nicotina, alcoolul sau drogurile. In momentul in care creierul se obisnuieste cu o “doza” mare de zahar, vrea tot mai mult. De asemenea, renuntarea la zahar este asociata cu unele simptome care apar in cazul renuntarii la droguri: depresie, manie, migrene, energie si imunitate scazute.

Acum ca am vazut ce “ravagii” face zaharul cu creierul nostru, haideti sa vedem ce se intampla in corp cand consumam prea mult zahar.

1. Zaharul ingrasa

La modul cel mai simplu, zaharul ingrasa fiindca aduce in corp calorii suplimentare. Insa, lucrurile sunt mai complicate de atat. Cand consumi prea mult zahar, creierul nu mai poate “intercepta” semnalele pe care le primeste de la hormonul leptina – acesta este un hormon care regleaza satietatea si iti spune cand sa te opresti din mancat. Practic, zaharul te poate face sa mananci mai mult chiar daca, poate, nu-ti mai este foame.

Un alt motiv pentru care zaharul ingrasa este acesta: in momentul in care ajunge in sange, zaharul “incurajeaza” corpul sa creeze depozite de grasime in zona abdomenului, coapse si fese.

2. Zaharul hraneste celulele canceroase

Cercetarile arata ca zaharul rafinat “hraneste” celule maligne, cu alte cuvinte, incurajeaza dezvoltarea cancerului (este, insa, vorba doar despre zaharul rafinat si nu despre zaharul care se gaseste natural in fructe!). Alte cercetari arata ca femeile aflate inainte de menopauza, care consuma trei bauturi cu zahar pe saptamana, au un risc mai mare de a-si modifica densitatea din tesutul sanilor, o cauza pentru aparitia cancerului de san, potrivit thefittutor.com.

3. Zaharul poate duce la aparitia problemelor cardiace

Desi exista nenumarate studii care leaga un consum ridicat de zahar de bolile de inima, un studiu din 2013, publicat in Journal of the American Heart Association, vine cu probe evidente in acest sens. Studiul a scos la iveala faptul ca zaharul poate afecta mecanismul prin care inima pompeaza sange in artere si, implicit, poate duce la aparitia atacului de cord, potrivit www.huffingtonpost.com. Mai exact, specialistii spun ca in zahar exista o molecula care produce schimbari in proteinele din muschiul inimii. Aceste schimbari pot duce la atac de cord.

4. Zaharul imbatraneste pielea

In afara de faptul ca zaharul ingrasa, poate sa te si imbatraneasca. Cand consumi prea mult zahar in corp se intampla un proces numit glicatie – zaharul din sange se ataseaza de proteine si formeaza molecule noi si periculoase care distrug elastina si colagenul, celulele care mentin pielea ferma si elastica. Ce se intamppla pe mai departe: pielea isi pierde luminozitatea, apar cearcane si riduri, porii se maresc, iar pielea se lasa.

5. Zaharul poate duce la aparitia diabetului zaharat

Insulina este un hormon din sange care ne ajuta sa absorbim nutrientii din mancare. Cand mancam carbohidrati, pancreasul elibereaza insulina – aceasta transporta zaharul din sange catre organe, mai ales catre celulele din ficat si muschi (se creeaza, astfel, energie!). Studiile arata ca un consum ridicat de zahar poate duce la aparitia sindromului de rezistenta la insulina, principala cauza a aparitiei diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, cresterea in greutate duce la cresterea rezistentei la insulina, ceea ce inseamna ca grasimea afecteaza negativ abilitatea pancreasului de a produce insulina.

 Foto: Guliver