afectiunile dentare si bolile pe care le genereaza

Orice infectie reprezinta un motiv de alarma, mai ales atunci cand aceasta are loc in cavitatea orala, de unde bacteriile si toxinele se pot raspandi cu usurinta prin vasele de sange in intregul organism.

In ultimii ani numeroase studii stiintifice au demonstrat legatura dintre afectiunile dentare, in special parodontopatia (cunoscuta drept parodontoza) netratate si afectiuni generale importante, astfel ca vizita la medicul stomatolog a devenit un element important in diagnosticarea corecta si tratarea unor afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, pneumonia sau bolile de inima.

Cavitatea orala contine unele dintre cele mai bogate si variate flore din intregul corp uman si, la fel ca multe alte zone ale corpului, aceasta este plina cu bacterii – cele mai multe dintre ele inofensive. In mod normal, sistemul natural de aparare al organismului alaturi de o buna ingrijire a sanatatii orale, cum ar fi periajul zilnic si folosirea atei si a apei dentare, pot pastra aceste bacterii sub control, insa fara o igiena orala adecvata ele pot ajunge la niveluri la care ar putea provoca infectii orale.

Unul dintre mecanismele care leaga afectiunile dentare de alte boli este acela ca bacteriile, mai ales cele anaerobe, si toxinele din cavitatea orala, de la nivelul tesuturilor inflamate se raspandesc in intregul organism.

„Intr-un singur mg de placa bacteriana (retea complexa de proteine, bacterii etc. aflata pe dinti, care poate fi indepartata prin periaj corect) se afla 1 miliard de bacterii, iar in parodontitele marginale sau apicale exista intre 200 si 500 de specii de bacterii. Bacteriile si toxinele lor ajunse in sange, impreuna cu substantele inflamatoare produse de organism (proteina C reactiva), mai ales la persoanele cu imunitatea scazuta, sunt factori favorizanti, nu declansatori a numeroase boli: artrita reumatoida, pneumonia bacteriana si bolile cardiovasculare, precum endocardita infectioasa, infarctul, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza si accidentul vascular”, explica Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

In plus, persoanele cu dinti lipsa sau cu proteze mobile tind sa evite anumite alimente pe care nu le pot mesteca si sa prefere in schimb alimentele bogate in grasimi si calorii, care favorizeaza aparitia unora dintre bolile mentionate, dar si a unor tulburari digestive.

4 dintre bolile care pot aparea daca lasi netratate afectiunile dentare

Diabetul

Studii emergente sugereaza ca relatia dintre bolile gingivale grave si diabet este cu doua sensuri. Astfel, persoanele cu diabet zaharat sunt mai sensibile la boli grave gingivale, deoarece acestea sunt in general mai susceptibile la infectii bacteriene si au o capacitate scazuta de a lupta impotriva bacteriilor care invadeaza gingiile.
Pe de alta parte, infectia locala parodontala, prin substantele inflamatoare pe care le produce, creste rezistenta la insulina, hormonul care transforma glucoza in energie, aparand astfel hiperglicemia, respectiv diabetul. Asadar, tratamentul mecanic parodontal, combinat cu administrarea antibioticelor este foarte util pacientului cu diabet, deoarece s-a constatat ca scade nevoia acestuia de insulina.

Greutatea scazuta la nastere

Greutatea scazuta la nastere a unora dintre copii este provocata de prezenta bacteriilor in lichidul amniotic, care pot proveni din tesuturile gingivale si parodontale inflamate si cariile netratate, in special in trimestrul trei de sarcina, la femeile cu imunitate scazuta. Sarcina (chiar si unele contraceptive orale), modifica nivelul hormonal, favorizand gingivita, in unele cazuri destul de severa, chiar si la persoanele cu igiena dentara buna.

Pneumonia

A fost observata, de asemenea, o legatura intre sanatatea orala deficitara si pneumonie, constatandu-se o incidenta mai mare a bolii la pacientii cu infectii parodontale decat la cei care nu se confrunta cu astfel de probleme. Explicatia porneste de la faptul ca plamanii se afla aproape de gura, astfel ca bacteriile dintr-o cavitate orala cu probleme pot fi cu usurinta aspirate in plamani, favorizand aparitia pneumoniei sau chiar a Bolii pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Bolile de inima

Numeroase studii au explicat si au ajutat sa se inteleaga mecanismele care determina legatura dintre parodontopatie si bolile de inima, incepand cu ajungerea in sange a bacteriilor si toxinelor, pana la substantele inflamatoare, precum proteina C reactiva din sange, care influenteaza vasele de sange, tensiunea arteriala etc.

„Pana la 91% dintre pacientii cu boli de inima au parodontita, comparativ cu 66% dintre persoanele care nu au probleme cu inima. Cele doua afectiuni dentare au numerosi factori de risc in comun, cum ar fi fumatul, dieta nesanatoasa, dar si excesul de greutate. Explicatia ar putea fi ca inflamatia in cavitatea orala cauzeaza inflamatie si in vasele de sange. Aceasta inflamatie face ca mai putin sange sa calatoreasca intre inima si restul corpului, crestand tensiunea arteriala si favorizand riscul de atac de cord”, a explicat doamna doctor Mihaela Dan.

Asadar, ingrijirea dintilor inseamna mai mult decat mentinerea unui zambet cu aspect deosebit, sanatatea dentara fiind vitala pentru starea generala de bine si sanatatea intregului organism. Si tocmai de aceea este esential sa te speli corect pe dinti si sa nu comiti niciuna dintre aceste 5 greseli!

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!