Cat de periculoase sunt alimentele preambalate in plastic.

Ai citit ca alimentele preambalate in plastic sunt periculoase, dar tot nu te-ai lamurit daca cele care se presupune ca se gatesc in acele ambalaje la microunde sunt sanatoase sau nu? Raspunsul e destul de complicat.

Ingrijorarea cu privire la alimentele preambalate in plastic se refera, de fapt, la unele chimicale din materialele de plastic. Bisfenolul (BPA) si ftalatii trec din ambalaje in mancare, spune Laura Vandenberg, medic si profesor de sanatate si mediu la Universitatea din Massachusetts–Amherst, citata de Prevention.com.

De ce sunt periculoase alimentele preambalate in plastic

Materialele folosite pentru a impacheta alimentele preambalate in plastic – cele care trebuie gatite direct in aceste ambalaje – cel mai probabil nu contin BPA, spune Laura Vandenberg. Dar tot ea spune ca e totusi de presupus ca au in componenta chimicale asemanatoare, care se gasesc in majoritatea ambalajelor din plastic.

BPA-ul si alte chimicale sunt periculoase. Societatea Endocrina din SUA, o organizatie profesionala de cercetatori specializati in probleme hormonale, a anuntat recent ca acei compusi chimici care se afla in majoritatea ambalajelor interactioneaza cu hormonii umani. Aceste chimicale pot cauza cancer, diabet sau obezitate.

Pericolul din ambalaje, o controversa

Dar Asociatia pentru Alimentatie si Medicamente (FDA) din SUA a analizat in mod repetat cercetarile asupra BPA si insista ca e un compus chimic sigur. La fel si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

Cercetatorii FDA sustin ca organismul uman distruge BPA-ul si ca acesta nu reprezinta un pericol pentru om, fiind eliminat prin urina.

Mai bine le eviti!

Alan Aragon, specialist in nutritie, spune ca e imposibil sa dovedesti riscul caruia se supun cei care consuma alimentele preambalate in plastic, pentru ca ar trebui sa otravesti pe cineva ca sa poti demonstra acest lucru. Asa ca cercetatorii trebuie sa se ia numai dupa studiile facute pe animale sau modelele matematice. Dar acestea nu pot dovedi cu o foarte mare corectitudine corelatia dintre cauza si efect asupra omului.

Cel mai bine ar fi, in cazul acesta, sa te expui cat mai putin acestui risc. Nu mai cumpara caserole cu mancare de gatit la microunde si nici orez care se prepara in punga. Exista tot felul de variante rapide de gatit.

Poti sa cumperi in continuare legume congelate, care sunt sanatoase. Dar ele se gatesc in cratita, pe aragaz. Nu le pui la cuptor in ambalaje de plastic. Obisnuieste-te sa consumi mancare adevarata, oricat de grabita ai fi. O solutie este sa iti gatesti pentru mai multe zile.

Acum ca stii de ce nu e bine sa cumperi mancare preambalata, afla si cum sa faci cateva Retete rapide pentru orice moment al zilei!

FOTO: Guliver