de ce nu merg la doctor barbatii

Barbatii au tendinta de a muri mai devreme decat femeile, si au, de asemenea, mai multe sanse de a fuma si de a bea excesiv. Cercetatorii cred ca o combinatie de factori sunt implicati in decesul timpuriu al barbatilor.

Ei tind sa-si asume mai multe riscuri, sunt conectati mai putin punct de vedere social si au locuri de munca mai periculoase decat femeile. Dar exista si o alta problema foarte simpla, pe care oamenii de stiinta au trecut-o mult timp cu vederea: barbatii pur si simplu nu merg la doctor la fel de des cum merg femeile.

Sansele ca barbatii sa mearga la doctor intr-o perioada de 2 ani sunt, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, de doua ori mai mici ca-n cazul femeilor. In multe dintre cazuri trec chiar si cinci ani fara ca ei sa faca o vizita la medic. Si-n cele din urma sunt de doua ori mai multi barbati decat femei care nu au avut niciodata contact cu un medic de cand sunt adulti. Ciudat, nu-i asa?

Un nou sondaj online comandat de un spital din Orlando arata si de ce barbatii sunt atat de reticenti cand vine vorba de medici. Conform rezultatelor studiului, 22% sustin ca sunt prea ocupati ca sa mearga la doctor, 21% se tem ca vor descoperi ce e in neregula, 18% se tem de controalele neplacute (examenul prostatei), 8% de intrebarile pe care un doctor le pune, 7% nu-si doresc sa fie cantariti si tot 7% nu vor sa se dezbrace.

De ce nu merg la doctor barbatii si cat de des ar trebui sa mearga?

Raspunsul la cea de-a doua intrebare depinde foarte mult de varsta si de sanatatea fiecarui barbat in parte. Barbatii trebuie sa se intalneasca in primul rand cu medicii lor de familie pentru ca ei sa le stabileasca un program adaptat cu stilul lor de viata.

La fiecare 2 ani …

Barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 39 de ani ar trebui sa aiba tensiunea arteriala verificata si-n cazul in care aceasta atinge un anumit prag, ar trebui sa fie verificata anual.

La fiecare 3 ani …

Barbatii de peste 45 de ani ar trebui sa fie testati pentru diabet zaharat, iar in cazul in care sunt supraponderali screening-ul ar trebui sa inceapa de la o varsta mai tanara.

La fiecare 5 ani…

Barbatii de peste 35 de ani ar trebui sa fie testati pentru colesterol ridicat si pentru a preveni bolile de inima care pot aparea. Insa daca au diabet zaharat, ar trebui sa-si faca mai des analizele.

Barbatii fara un istoric familial de cancer de colon sau polipi ar trebui sa fie testati pentru cancerul colorectal, la fiecare cinci – zece ani dupa ce implinesc 50 de ani. Iar screeningul ar trebui sa inceapa mai devreme daca au cazuri in familie.

Citeste si „Ce analize medicale trebuie sa-ti faci anual”!

Daca ti-a placut acest articol da like paginii noastre de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto