Bei in weekend sau cate putin in fiecare zi? Afla cum e mai sanatos alcoolul.

Daca te feresti de alcool in cursul saptamanii, risti sa bei in weekend cat pentru toate zilele lucratoare. Iar asta inseamna sa bei prea mult intr-un timp prea scurt. E bine sau e rau? Afla ce spun cunoscatorii, dar fereste-te de excese!

Linia dintre a-ti fi prieten sau dusman cand vine vorba de alcool e foarte fina. Un pahar de vin poate sa duca usor la al doilea. Daca te ia valul si esti in club, poate bei si un cocktail. Lucrurile o pot lua razna si ajungi sa te ametesti. Asa ca cei de la Greatist.com si-au pus intrebarea: Cand e bine sa bei? E bine sa bei in weekend si sa fii mai sobra in cursul saptamanii? Sau sa bei cate putin in fiecare zi?

Dilema alcoolului: cand e mai bine sa bei?

Chiar daca in cursul saptamanii nu iesi in oras si nu bei deloc alcool, nu inseamna sa bei in weekend cat pentru toate zilele lucratoare! De fapt, stii si tu ca, in unele cazuri, alcoolul e daunator!

De exemplu, daca bei mai mult de patru bauturi in decurs de doua ore, risti sa ai probleme cu stomacul, dar si cu rinichii, inima si creierul. O portie normala de alcool inseamna 140 de mililitri de vin, 350 de mililitri de bere, 40 de mililitri de tarie. Daca bei mai multe feluri de alcool si in cantitate mai mare, intr-un timp scurt, o sa iti faca rau!

Cand bei in weekend si atat, e mai mare riscul sa bei mai mult intr-un timp mai scurt. In plus, exista studii care arata ca daca bei mult alcool intr-un timp scurt – mai mult de patru bauturi in doua ore – poti avea insomnii, creste riscul de atac cerebral si, in plus, risti sa te ranesti!

Cand bei in weekend nu iti pui neaparat niste limite, asa ca e foarte probabil ca, a doua zi, sa fii mahmura. Doar daca bei destul de mult alcool in mod constant, vei fi ferita de mahmureli, pentru ca “ai antrenament”.

Daca bei in weekend, s-ar putea sa faci excese

Cand vine vorba de alcool, mai putin inseamna mai mult. Adica mai bine bei cate putin – o jumatate de pahar sau un pahar – in mod regulat, decat sa te abtii si sa bei in weekend mai mult. In primul rand, reduci riscurile de a avea tot felul de probleme de sanatate sau accidente. In plus, putin alcool in mod regulat ar putea sa te fereasca de o boala neurologica – dementa, spun unele studii. Daca mai ai nevoie de un motiv, iata: un singur pahar de vin te poate face sa pari mai atragatoare in fata altora. Dar mai mult de un pahar ar putea sa produca efectul opus!

Pe de alta parte, un studiu recent a aratat ca, pentru femeile care au in familie un istoric puternic de cancer de san, nu e recomandat consumul regulat de alcool. De asemenea, daca iti imaginezi ca in felul acesta scapi de anxietate, band cate putin in fiecare zi, nu e bine! Recomandat este sa mergi la un medic.

Decat sa bei in weekend si doar atat, mai bine bei cate un pahar in fiecare zi. In felul acesta, eviti excesele de la sfarsitul de saptamana. Si, cel mai important, cunoaste-te pe tine insati si opreste-te cand e cazul!

FOTO: Guliver

Acum ca stii cand e mai bine sa bei alcool, afla si cum sa faci 2 cocktailuri delicioase pentru o petrecere reusita.