Boala Parkinson. Ce ar trebui sa stii despre ea.

Cand cineva drag din familie se imbolnaveste, poate fi deprimant. Dar, cu cat esti mai informata, cu atat poti fi mai puternica pentru cei de langa tine! Boala Parkinson e greu de suportat, dar nu e o condamnare la moarte! Unii bolnavi isi pot imbunatati conditia daca fac sport!

Boala Parkinson pare un mister. Nu se stiu multe despre ea si, la inceput, e greu de diagnosticat. Pentru cei care au in familie o persoana cu boala Parkinson, e dificil de inteles de ce bolnavului i se schimba expresia faciala, postura sau emotiile. Prevention.com a adunat laolalta parerile mai multor experti.

Ce e bine sa stii despre boala Parkinson

1. E un tip de tulburare de miscare

Alte tulburari de miscare sunt tremorul, sindromul picioarelor nelinistite si boala Hutington. Boala Parkinson afecteaza 13 din 100.000 de persoane, potrivit publictiei “Biblioteca Nationala de Medicina” din SUA. De obicei e diagnosticata dupa 50 de ani, asa ca, avand in vedere ca durata de viata a oamenilor e in crestere, e posibil ca procentul celor diagnosticati sa creasca.

2. Apare cand sunt afectate celulele care produc dopamnia

Neuronii dintr-un creier sanatos produc dopamina. Dopamina functioneaza ca un mesager care trimite semnale de la o zona la alta a creierului. La cei cu boala Parkinson, neuronii care produceau dopamina sunt deteriorati sau mor, asa ca creierul nu mai produce destula dopamina. Iar mesajul nu mai este trimis corespunzator. Rezultatul este ca bolnavul are deficiente de miscare.

3. Parkinson e mai mult decat un simplu tremor

Pe langa simptomele evidente ca tremor, rigiditate a membrelor si incetineala a miscarilor, exista si alte simptome, non-motorii: pierderea mirosului, constipatie, uscarea pielii sau scaderea capacitatii cognitive. In plus, bolnavii de Parkinson au un risc crescut de cancer, spune medicul specialist Steven Schechter.

4. Parkinson si depresia

Aproximativ 30%-40% dintre cei care au boala Parkinson se lupta si cu depresia, in comparatie cu 6.7% din populatia generala, dupa cum a aratat un studiu realizat in 2009. “Pe langa stigmat, iti poti pierde jobul, prietenii, demnitatea, echilibrul, nu mai poti conduce masina si multe altele”, explica gerontologul Pamela Atwood. Ea mai spune ca cei mai muti pacienti ai sai se tem ca vor deveni dependenti de ingrijirea altcuiva si ca vor ajunge in scaunul cu rotile.

5. Efortul fizic ajuta

Exista cercetari care arata ca exerciiile fizice ii ajuta pe cei cu Parkinson sa se simta mai bine si le imbunatatesc mersul, echilibrul si coordonarea. Exista si beneficii emotionale.

6. Nu e o boala fatala!

Boala Parkinson nu e fatala, chiar daca, in unele cazuri, poate duce la complicatii cum ar fi dificultati de inghitire si dementa (care poate fi mortala).

FOTO: Guliver

Citeste si: 5 semnale care prevestesc boala Alzheimer.