cand cafeina nu mai are efect

In termen de treizeci de minute dupa prima ceasca de cafea, corpul tau absoarbe cantitatea maxima de cafeina, stimulandu-ti nervii si ajutand la eliberarea adrenalinei. Adrenalina creste ritmul cardiac, ceea ce conduce la mai mult sange pompat pe minut. Acest sange transporta oxigenul suplimentar la creier, iar acest lucru te ajuta sa fii mai alerta.

Acestea fiind zise nu e de mirare ca banala cafea este drogul preferat al clasei muncitoare care trebuie sa se trezeasca la 7 – 8 dimineata, eventual si sa manance ceva, sa se imbrace si apoi sa mearga la munca.

Atunci cand te lupti sa termini o lucrare, pregatesti o mare prezentare sau studiezi pentru examenele finale, somnul este de obicei primul lucru pe care-l sacrifici. Pentru a compensa acest lucru, s-ar putea sa incepi sa-ti torni cafea dupa cafea pentru a ramane treaza. Dar avem niste vesti proaste pentru tine, daca continui cu acest tip de program pentru mai multe zile, cafeaua nu va mai functiona.

Studiul care arata cand nu mai da rezultate cafeina

Constatarea a fost facuta de Tracy Jill Doty, un om de stiinta de la Institutul de Cercetare Walter Reed Army. Echipa sa de cercetare a inrolat 48 de voluntari sanatosi pentru studiul lor.

Timp de cinci zile, participantii au avut voie sa doarna doar cate 5 ore pe noapte. Iar voluntarii au primit apoi fie o portie de 200 mg de cafeina, fie un placebo – de doua ori pe zi. In timpul perioadelor cat au stat treji, in fiecare ora cercetatorii au rulat teste cognitive asupra lor. Cei care au consumat cafeina s-au comportat mai bine dupa prima si a doua zile, dar dupa a treia noapte, beneficiile acesteia au disparut complet.

“Am fost deosebit de surprinsa de faptul ca avantajul conferit de dozele de cafeina 200 de mg s-a pierdut dupa trei nopti de restrictii de somn”, a declarat Doty despre studiul care urmeaza sa fie publicat si-n revista Sleep.

Solutia evidenta este de a bea chiar mai multa cafea, si, desi studiul s-a limitat la doua portii pe zi, exista motive sa se creada ca diminuarea efectului are loc dupa cinci sau chiar opt cesti de cafea intr-o zi. Dar asta nu inseamna ca este si bine pentru organismul tau.

Citeste si: „Vrei sa traiesti mai mult? Nu-ti refuza a doua ceasca de cafea”!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto