cancerul de piele si alunitele

Daca este descoperit in faze incipiente, cancerul de piele poate fi de obicei tratat cu succes. De aceea este important sa-ti cunosti foarte bine pielea si sa observi toate modificarile care pot aparea in timp.

Nu te baza doar pe un control anual pentru a detecta orice pete suspecte. Verifica toata suprafata pielii, nu doar zonele expuse la soare. Daca observi ceva neobisnuit, inclusiv orice schimbare de forma, culoarea sau marime a unei alunite sau aparitia unei noi alunite, mergi la medicul tau cat mai rapid.

Aproape toti avem alunite. Alunitele nu sunt prezente in mod normal, la nastere, dar apar in copilarie si-n anii adolescentei. Pana la varsta de 15 ani, un copil are in medie cam 50 de alunite. Alunitele normale arata de obicei la fel, iar atunci cand una are un aspect mai deosebit ar fi bine sa mergi la doctor. Acelasi lucru este valabil si pentru alunitele care-ti apar dupa 25 de ani.

Desi nu toate tipurile de cancer de piele sunt mortale, melanomul, tipul cel mai periculos si al treilea cel mai comun, este extrem de riscant, mai ales daca nu a fost descoperit timpuriu. O buna informare cu privire la primele manifestari ale acestor afectiuni, vizita anuala la dermatolog si monitorizarea constanta a alunitelor si a altor semne pot ajuta la depistarea si tratarea din timp a unor boli grave, spun specialistii.

Cancerul de piele: in ce situatii ar trebui sa rogi un doctor sa-ti analizeze alunitele

Alunitele in numar mare la persoanele cu o piele deschisa la culoare, care obisnuiesc sa se expuna la soare si au experimentat arsuri solare, chiar si cu multi ani inainte, reprezinta un factor de risc. De asemenea, pentru persoanele care au avut deja melanom sau care au o ruda diagnosticata cu melanom este imperativ sa monitorizeze in permenenta evolutia alunitelor de pe corp.

„Nu trebuie uitate nici alunitele localizate in parti ale corpului care sunt dificil de examinat de pacienti acasa, precum talpile, regiunea genitala si perineala, scalpul, chiar si spatele. Schimbarile alunitelor in aceste zone sunt de multe ori identificate foarte tarziu, fapt care favorizeaza instalarea bolii si face mult mai dificil procesul de vindecare. Acesta este un motiv in plus sa realizam o cartografiere digitala a alunitelor”, a completat domnul doctor Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Specialistul enumera si alte semnale alarmante care ar trebui sa ne trimita la dermatolog:

Alunitele care sangereaza frecvent si nu se vindeca usor.

Alunitele care au margine neregulata si care sunt asimetrice. Pont: pentru a vedea daca o alunita este asimetrica folositi o rigla opaca si acoperiti jumatate din alunita, iar ulterior comparati-o cu cealalta jumatate. Daca exista diferente, inseamna ca alunita este asimetrica.

Alunitele care isi schimba culoarea. Pont: atentie si la alunitele care isi schimba culoarea in rosu, gri, alb, albastru, nu doar la cele care devin mai inchise la culoare.

Alunitele care cresc intr-o perioada scurta de timp. Pont: la copii alunitele pot creste in diametru, insa la adulti o crestere poate reprezenta activitate atipica si chiar maligna.

Alunitele care isi schimba structura. Pont: atentie mare si la alunitele plane, nu doar la cele care devin palpabile.

Alunitele nou aparute la persoanele adulte, in special daca au o forma, culoare, structura diferita de celelalte.

Un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele prezinta in general si populatia caucaziana fata de populatia de culoare, din cauza pigmentarii protectoare mai redusa a pielii. Persoanele cu parul si pielea inchisa in mod natural pot tolera niveluri relativ mai ridicate de expunere la soare fara a suferi arsuri sau a-si mari riscul de cancer de piele.

La polul opus, persoanele cu pielea palida, care prezinta pistrui, care au par blond sau ochii deschisi la culoare fac parte din grupul cu risc mare de a dezvolta boli de piele. In acelasi timp, cei care au parul si ochii inchisi la culoare si care in mod normal nu prezinta arsuri dupa expunerea la soare au un risc mediu de a dezvolta cancer de piele.

„Cu toate acestea, expunerea excesiva la soare intens poate deteriora toate tipurile de piele, indiferent de culoare – iar riscul de leziuni oculare si accident vascular cerebral cauzat de caldura este aceeasi pentru toata lumea!”, conchide Laurentiu Vladau, Specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Tot despre cancerul de piele mai gasesti informatii si intr-un articol care vorbeste despre controale dermatologice gratuite!

Foto: iStockphoto

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!