Ce trebuie sa stii despre cancerul ovarian. Informatii care iti pot salva viata

Organismul uman este destul de complex si are un sistem de autoaparare foarte bine pus la punct. Celulele din organsim se refac la o anumite perioada, dupa care se opresc. Cand apare o forma de cancer, acestea nu se opresc din dezvoltare si formeaza o tumoare. De multe ori, tumoarea se raspandeste in intreg organismul prin intermediul sistemului limfatic sau prin sange, asa ca este important sa stii cat mai multe informatii despre cancerul ovarian – foarte raspandit in randul maladiilor feminine – scrie health.com, asa incat sa nu iti risti viata!

Aproape orice celula din organism poate dezvolta o forma de cancer, insa cancerul ovarian este cel mai periculos. Potrivit Asociatiei Americane De Cancer, riscul de a devzolta cancer ovarian este destul de mare (aproximativ una din 75 de femei risca sa dezvolte aceasta forma de cancer). Potrivit unor cercetari, aproximativ 22.000 de femei risca sa fie diagnosticate cu cancer ovarian in 2016, iar 14.000 dintre ele risca sa moara din cauza acestei forme de cancer.

Exista doar 20% sanse ca femeile care sufera de cancer ovarian sa fie diagnosticate la timp. De aceea, este bine sa stii cat mai multe informatii despre cancerul ovarian ca sa il poti combate!

Ce trebuie sa stii despre cancerul ovarian

1. Exista cativa factori de risc

In ciuda cercetarilor numeroase care au fost facute de-a lungul timpului, medicii nu pot spune cu exactitate care sunt cauzele care declanseaza aparitia cancerului ovarian. Cu toate acestea, exista cativa factori de risc care trebuie luati in calcul. De exemplu, aceasta forma de cancer se poate transmite pe cale genetica, ceea ce inseamna ca femeile care au avut mame sau bunici care au suferit de cancer ovarian prezinta un risc de 5% sa dezvolte la randul lor aceasta forma de cancer. Totodata, pe masura ce inainteaza in varsta, riscul de a dezvolta cancer ovarian este mai mare, iar acesta se intalneste in randul femeilor cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani. Femeile care au intrat la menopauza dupa varsta de 50 de ani, cele care nu au avut copii sau cele care au nascut dupa varsta de 30 de ani prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta forma de cancer.

2. Simptomele cancerului ovarian sunt greu de depistat in prima faza

Cancerul ovarian are o simptomatologie “tacuta”. Cele mai multe cazuri de cancer ovarian sunt depistate in ultimul stadiu, cand boala este destul de severa, iar tratamentele nu mai au rezultate. Cu toate acestea, exista si cateva simptome care persista si care pot fi semne ale cancerului ovarian, cum ar fi balonare, durere in zona abdominala, nevoia de a urina des sau frecvente dereglari menstruale.

3. Simptomele cancerului ovarian se resimt pe o perioada lunga

Unele simptome nu pot fi asociate cu cancerul ovarian, insa medicii sustin ca durerile din zona pelvina care apar mai mult de 12 ori intr-o singura luna pot fi un semn ca suferi de cancer ovarian. Asociatia Americana de Cancer recomanda tuturor femeilor care se confrunta cu aceasta situatie sa se prezinte la un control ginecologic. Un semnal de alarma pot fi si schimbarile dese de dispozitie, probleme cu stomacul, durere in timpul actului sexual sau modificari ale ciclului menstrual.

4. Testul Papanicolau nu poate depista cancerul ovarian

Femeile care merg la control ginecologic anual si isi fac testul Papanicolau nu pot afla daca sufera de cancer ovarian, dar pot detecta derelgari functionale. In schimb, ecografiile abdominale si trasnvaginale sunt cele mai simple metode de diagnostic. Totodata, analizele de sange care pun in evidenta nivelul antigenului cancer CA 125, o celula localizata la suprafata celulelor maligne, reprezinta o metoda de depistare a cancerului.

5. Cancerul ovarian are patru stadii

In Stadiul I, cancerul ovarian se dezvolta doar la nivelul ovarelor. In Stadiul II, cancerul ovarian se raspandeste in alte organe din zona pelviana si in tesuturi. Stadiul III se instaleaza atunci cand cancerul avanseaza catre zona abdominala. In stadiul IV, cancerul se raspandeste in ficat, splina si alte organe sau tesuturi.

6. Exista peste 30 de tipuri de cancer ovarian

Exista peste 30 de tipuri de cancer ovarian, iar acestea sunt clasificate in functie de tipul de celule ovariene de la care s-au dezvoltat. Tumorile epiteliale se dezvolta din celulele epiteliale de suprafata. Acestea sunt cele mai raspandite forme de tumori ovariene, reprezentand aproximativ 90% din toate cazurile de cancer. Din pacate, acest tip de cancer nu este diagnosticat in primele etape. Tumorile cu celule germinale se dezvolta din celulele care formeaza oua, iar cele mai multe sunt benigne. Tumorile stromale se dezvolta din celulele care produc estrogen si progesteron si formeaza tesutul structural si conjunctiv. Acest tip de cancer este mai rar si este detectat in Stadiul I.

7. Pilulele contraceptive scad riscul aparitiei cancerului ovarian

Potrivit health.com, un studiu efectuat in 2013 a scos la iveala faptul ca pilulele contraceptice scad riscul aparitiei cancerului ovarian. Femeile care apeleaza la aceasta metoda de contraceptie prezinta un risc cu pana la 50% mai mic sa dezvolte cancer ovarian.

8. Scoaterea trompelor uterine scade riscul de a dezvolta cancer ovarian

Trompele uterine sunt importante pentru a avea copii, ele transporta ovulul sau embrionul de la ovar la uter. Daca nu iti doresti sa faci copii sau ai copii deja, scoaterea trompelor uterine ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer ovarian, fara a provoca menopauza. “Originea celor mai agresive forme de cancer ovarian se afla in trompele uterine, iar scoaterea acestora poate reduce riscul de cancer ovarian cu pana la 65%”, au declarat medicii.

9. Este important sa consulti un medic specialist

O trecere in revista in Jurnalul Institutului American de Cancer a aratat ca pacientii care au primit tratament de la medici oncologi si ginecologi , spre deosebire de chirurgi in general, au avut rezultate mai bune si au prezentat un potential mai mare de a se vindeca de aceasta forma de cancer.

10. Infertilitatea este asociata cu un risc crescut de cancer ovarian

Un studiu din 2004 a aratat faptul ca peste 12.000 de femei care au fost evaluate pentru infertilitate au prezentat un risc crescut de a dezvolta aceasta forma de cancer, spre deosebire de femeile care aveau copii. Subiectii cu endometrioza si infertilitate primara (adica, fara o sarcina anterioara) au prezentat cel mai mare risc de a dezvolta cancer ovarian.

Daca ai gasit util acest articol despre ce trebuie sa stii despre cancerul ovarian, iata si un articol cu 10 celebritati care au invins cancerul!

Foto: Guliver