varsta optima aparatul dentar

Tot mai multe persoane depasesc convingerea ca aparatul dentar e destinat doar copiilor sau tinerilor si iau decizia de a urma un tratament ortodontic la varsta adulta, cand inteleg beneficiile unui zambet frumos si sanatos.

Daca in copilarie fie nu au avut sansa de a purta aparat dentar, fie nu l-au purtat suficient din diverse motive ori nu au fost preocupati de aceasta problema, astazi multi adulti urmeaza tratamente ortodontice. Numarul lor a crescut tot mai mult in ultimii ani, reprezentand la acest moment aproximativ 30-35% din numarul total al pacientilor din cabinetul medicului specialist ortodont Dr. Mihaela Dan.

„Cu toate ca poate dura mai mult timp indreptatea dintilor, tinand cont ca deplasarea lor incetineste pe masura ce imbatranim, rezultatele pot fi excelente chiar si la o varsta mai inaintata. In comparatie cu adolescentii, adultii tind sa fie mai motivati sa respecte sfaturile medicului specialist atunci cand poarta aparat dentar. Disponibilitatea lor de a colabora cu ortodontul reprezinta un mare avantaj in atingerea obiectivelor tratamentului in cel mai scurt timp posibil”, subliniaza doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Beneficiile tratamentului cu aparat dentar

Unul dintre cele mai puternice motive pentru a apela la aparatul dentar indiferent de varsta este dorinta de a avea un zambet perfect, constienti fiind de importanta lui atat in viata personala, cat si profesionala. Un aspect fizic placut ofera mai multe sanse de promovare in cariera sau de a avea succes la un interviu, mai multa incredere in sine care se transmite celor din jur, facandu-ne mai atragatori. Surprinzator sau nu, 47% dintre oameni observa prima data la cei din jur zambetul si doar 31% observa ochii, 7% hainele si 4% parul.

Desigur ca si implicatiile de ordin medical reprezinta un factor puternic. Printre numeroasele beneficii aduse de aparatul dentar se numara reducerea riscului de aparitie sau chiar inlaturarea consecintelor inghesuirilor dentare si ale muscaturii incorecte: cariile, care apar datorita dificultatilor de realizare a periajului atunci cand dintii sunt inghesuiti si parodontoza, care apare datorita fortelor anormale suportate de dintii aflati in ocluzie (muscatura) anormala.

Mai este eficient aparatul dentar la adulti?

Dintii pot fi deplasati prin os la orice varsta, insa la adult tratamentul dureaza putin mai mult decat la copil, care are oasele mai moi, mai maleabile. “Cu toate acestea, in mod obisnuit, durata tratamentului ortodontic rareori ajunge la 2 ani, in general fiind de 6-18 luni in functie de gravitatea fiecarui caz in parte. Ceea ce pentru pacient poate parea un caz extrem de dificil, pentru un medic cu experienta poate sa nu reprezinte deloc o problema si tocmai de aceea este necesar un consult de specialitate inainte de a lua orice decizie. Doar specialistul este in masura sa estimeze cat timp va fi necesara purtarea aparatului dentar pentru a obtine rezultatele dorite, sfatul meu pentru cei care isi doresc sa faca acest pas fiind sa nu se descurajeze comparand situatia lor cu cea a celor din jur”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Citeste si: Mituri demontate despre aparatul dentar!

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!

Foto: iStockphoto