Cand e mai bine sa nasti

Cand e mai bine sa nasti? La tinerete sau cand esti matura? Ce e mai bine pentru corpul tau si ce e mai bine pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului tau? Citeste mai jos studiile pe care le-am gasit pe Huffington Post!

Se pare ca mamele mature sunt predispuse sa isi disciplineze mai aspru copii! Vestea buna? Copiii nascuti mai tarziu au sanse foarte mari sa aiba o viata de succes!

Femeile din tarile dezvoltate asteapta mai mult pana cand fac un copil. Desigur, isi doresc sa ramana insarcinate, insa iau in calcul mai multi factori. Si se pare ca este mai bine pentru copiii mamelor mature, conform celor mai noi studii.

Nici nu mai stim cand e mai bine sa nasti. Ni se spune ca a ramane insarcinata cand treci de o anumita varsta e mai rau si pentru mama si pentru bebe. Argumentele se refera la fertilitate scazuta si posibile complicatii si probleme de sanatate. De cele mai multe ori, mamele mature sunt puse intr-o lumina negativa. Femeile ce decid sa nasca dupa 30 si de ani sunt atentionate ca pot aparea defecte la nastere sau ca poate creste riscul de autism. Se pare ca exista avantaje simtitoare sa ramai insarcinata mai tarziu in viata.

Un studiu realizat pe un esantion de 5.000 de femei din Danemarca demonstreaza ca mamele mature tipa mai rar la copiii lor, rar ii pedepsesc aspru, iar in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a copilului, se pare ca exista sanse mult mai mici de a avea tulburari comportamentale, sociale sau emotionale. Mentionam ca in Danemarca varsta medie cand femeile devin mame este 30,9 ani, spre deosebire de varsta medie de 26,3 ani in SUA si 28 in Romania. Tot in Danemarca a crescut simtitor numarul femeilor ce au ramas gravide dupa 40 de ani!

Si asta pentru ca cei care au avut mame mature – s-a observat in timp, pana la varstele de 15 ani ale copiilor – au mai putine probleme de comportament, psiho-emotionale si sociale. Iata cand e mai bine sa nasti: atunci cand situatia financiara este stabila si esti matura.

Este demonstrat stiintific ca oamenii dobandesc o anumita maturitate o data cu inaintarea in varsta. Devin mai toleranti si cresc emotional. De aceea mamele care nu nasc de tinere creeaza un mediu sanatos, fericit, fara pedepse pentru copiii lor.

Nu este primul studiu de acest gen! Se pare ca in 2012, in Marea Britanie, s-a ajuns la concluzia ca femeile mature au copii mai sanatosi si ca se bucura mai mult de sarcina lor si de momentul in care nasc. Un alt studiu, efectuat recent, arata ca mamele mai in varsta nasc copii cu inteligenta emotionala si cognitiva crescuta.

Desigur, exista si multe studii legate de avantajele de a fi mama tanara. Tocmai de aceea ti-am prezentat si variantele pozitive ale nasterii tarzii. Pentru ca tu sa decizi informata cand e mai bine sa nasti!

Citeste si: Expertii s-au razgandit: care e varsta potrivita pentru a deveni mama?

Foto: Guliver