detartrajul dentar

Detartrajul dentar reprezinta o procedura stomatologica de indepartare a depunerilor solide de tartru, a coloratiilor externe si a placii bacteriene de pe suprafata dintilor naturali sau a lucrarilor dentare. Afla la cat timp trebuie sa il faci si cum te ajuta!

Tratamentul se realizeaza in cabinetul stomatologic, cu ajutorul unui aparat special. Prin producerea de ultrasunete, acesta disloca blocurile de tartru pe care rutina zilnica de igienizare acasa nu le poate indeparta, ci poate doar intarzia acumularea lor. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert, ne-a explicat ce presupune procedura si ce beneficii, dar si riscuri poate avea.

Placa bacteriana si tartrul sunt foarte daunatoare dintilor si gingiilor, deoarece sunt un rezervor de bacterii. Prin acumulare, aceste bacterii produc iritatia gingiei, care se retrage din ce in ce mai mult, dezvelind radacina dintilor si scazand implantarea acestora in os. In prima faza, apare gingivita, manifestata prin sangerare spontana sau la periaj, iar daca este lasata neglijata, va avansa spre parodontoza.

In plus, acumularea tartrului poate ascunde zone in care au aparut carii dentare, facandu-le greu de identificat. De cele mai multe ori, acestea devin sesizabile cand s-au agravat, ajungand aproape de nerv, sau dupa detartraj, cand curatam dintele. Dupa detartraj, urmeaza periajul profesional si air-flow-ul, care curata coloratiile superficiale produse de tutun, ceai negru, vin, producand un usor efect de albire. Asadar, detartrajul este mai mult decat o operatiune estetica, el avand rolul de prevenire a aparitiei cariei, gingivitei si parodontozei.

Cand de des este recomandat sa fie efectuat detartrajul dentar

Detartrajul este recomandat sa fie efectuat o data la 6 luni, insa in functie de dieta, compozitia in saruri minerale si pH-ul salivei fiecarei persoane, acest interval poate varia. Daca procedura este neplacuta, mai ales in apropierea gingiilor sensibile, exista posibilitatea de a se efectua anestezie locala.

In cazul celor care poarta aparat dentar fix sau mobil, este posibil ca igienizarea profesionala (detatrajul dentar si/sau air-flow) sa fie necesara mai frecvent decat s-ar fi facut in mod obisnuit la aceeasi persoana. Deoarece printre bracketuri raman mai usor resturi alimentare, trebuie acordata o atentie sporita ingrijirii dintilor acasa, cu periuta dentara, periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dusul bucal.

Ingrijirea dintilor dupa igienizare

Dupa detartrajul dentar, este indicat sa folosim o pasta de dinti desensibilizanta, deoarece, uneori, retractia gingivala produsa de tartru determina sensibilitate dentara si, de asemenea, trebuie sa evitam bauturile acidulate si alimentele care coloreaza dintii.

Un zambet frumos si sanatos reprezinta cartea noastra de vizita, cu care impresionam, iar controlul si igienizarea profesionala periodica ne vor ajuta sa il pastram impecabil cat mai multa vreme.

Citeste si: De ce ai nevoie chiar acum de un consult stomatologic?.

Foto: Guliver