Care sunt zilele fertile ale unei femei.

Daca vrei sa stii care sunt zilele fertile ale unei femei trebuie sa stii cand are loc ovulatia. Ea variaza de la o femeie la alta. Zilele cu cele mai mari sanse sa ramai insarcinata sunt cele cinci zile dinaintea ovulatiei si ziua ovulatiei. Ai, deci, sase zile la dispozitie pe luna!

Daca te gandesti care sunt cele mai fertile zile ale unei femei inseamna ca te gandesti, de fapt, la acele zile din cursul unui ciclu menstrual cand sarcina are sanse mai mari sa se produca.

Desi multe femei stiu – gresit – ca ciclul este perioada in care sangereaza, lucrurile nu sunt deloc asa. Orice medic ginecolog se refera la perioada de sangerare ca fiind “menstruatie”. Perioada dintre doua menstruatii este ciclul menstrual. Iar acesta variaza de la o femeie la alta. Cel mai frecvent este de 28 de zile, dar poate avea loc intre 25 si 30 de zile fara sa reprezinte o problema.

Teoretic, noteaza Yourfertility.org.au, sarcina poate sa apara numai in cele cinci zile dinaintea ovulatiei si in ziua ovulatiei. Deci, daca vrei sa stii care sunt zilele fertile ale unei femei, ia in calcul durata de viata a unui spermatozoid – care este de cinci zile – si durata de viata a ovulului – 24 de ore.

Care sunt zilele fertile ale unei femei

Daca faci sex cu mai mult de sase zile inainte de ovulatie, sansele sa ramai insarcinata sunt aproape de zero. Daca faci sex cu sase zile inainte de ovulatie, sansele sa ramai insarcinata cresc la 10%. Si probabilitatea creste cu cat te apropii de ziua ovulatiei. Cu doua zile inainte de ovulatie sansele sunt de 27%, iar cu o zi inainte – de 31%. In ziua ovulatiei ai sansele cele mai mari.

Dupa ovulatie, probabilitatea aparitiei unei sarcini scade rapid si, la 12-24 de ore dupa ovulatie, sansele sa ramai insarcinata pe durata acelui ciclu menstrual tind spre zero.

Daca nu stii care sunt zilele fertile ale unei femei si, deci, ale tale, si daca vrei sa ramai insarcinata, cel mai bine este sa faci sex la fiecare doua-trei zile, ca sa ai sanse mai mari.

Mitul zilei 14 a ciclului. Si adevarul

Pentru ca cele mai multe femei stiu ca ciclul normal dureaza 28 de zile, se considera ca ovulatia apare la jumatatea acestei perioade. Deci in ziua 14. De aceea, cine e interesat sa stie care sunt zilele fertile ale unei femei, va lua in considerare ziua 14 ca fiind cea mai fertila zi. Dar nu este asa intotdeauna.

Prima zi a ciclului menstrual este prima zi de menstruatie. Ultima zi a ciclului este ziua dinaintea urmatoarei menstruatii. Numara aceste zile pe parcursul a trei-patru luni ca sa iti dai sema ce durata are ciclul tau. De obicei, este regulat si are acelasi numar de zile. Ovulatia are loc, in general, la jumatatea ciclului. Deci in ziua 14, daca ai un ciclu regulat de 28 de zile. Iar cea mai fertila perioada este in zilele 12,13 si 14.

Pentru femeile are au ciclul mai lung, sa zicem de 35 de zile, ovulatia este in ziua 21. Pentru cele cu un ciclu mai scurt, sa zicem 21 de zile, ovulatia are loc in ziua a saptea.

Daca vrei sa calculezi cu precizie cea mai fertila perioada a ta, afla cat dureaza ciclul tau si foloseste un calculator de fertilitate.

Cum stii ca esti la ovulatie?

Atunci cand te intereseaza care sunt zilele fertile ale unei femei, ia in calcul si faptul ca ciclul nu este intotdeauna regulat. Luna aceasta poate sa fie de 28 de zile, luna viitoare de 30 si cealalat de 26. De aceea, daca vrei sa ramai insarcinata e bine sa fii atenta la semnele pe care ti le transmite corpul cand esti la ovulatie.

Inainte de ovulatie si in ziua ovulatiei, e posibil ca secretia vaginala sa fie clara si lucioasa, de consistenta albusului de ou. E cel mai important semn. Altfel, cand iti doresti o sarcina, poti folosi teste de ovulatie. Se gasesc in farmacii, sunt ieftine si functioneaza ca testele de sarcina. Un rezultat pozitiv inseamna ca vei ovula in urmatoarele 24-36 de ore si ca, deci, e cazul sa faci sex. O alta metoda este masurarea temperaturii bazale, care se face cu un termometru special, care se gaseste tot in farmacii.

Daca vrei sa stii care sunt zilele fertile ale unei femei ca sa te feresti de o sarcina, nu te baza pe metoda calculatorului! Nu este o metoda sigura si risti o sarcina nedorita! Pentru aceste situatii, cele mai eficiente sunt prezervativele!

Afla si Ce lucruri iti taie cheful de sex si cum sa te feresti de ele!

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!

FOTO: Guliver