Cat trebuie sa dormi in functie de varsta. De la 0 la peste 65 de ani.

O viata sanatoasa are nevoie de cateva reguli: sport, alimentatie sanatoasa si odihna. De multe ori, lasam odihna pe ultimul loc. Dar e important sa stii cat trebuie sa dormi in functie de varsta, ca sa ai o stare de spirit cat mai buna!

Ca sa traim, avem nevoie de somn in aceeasi masura in care avem de mancare sanatoasa, apa si oxigen. Daca vrei sa ai o stare de sanatate buna si sa te simti plina de energie, trebuie sa dormi destul. Dar ce inseamna “destul”, cat trebuie sa dormi in functie de varsta?

Desi dormim cam o treime din viata, calitatea si durata optima a somnului necesara pentru o speranta de viata mai lunga inca nu sunt cunoscute tuturora. De aceea, pe site-ul Sleepfoundation.org a fost publicat un articol facut ca urmare a unei cercetari care a studiat cat trebuie sa dormi in functie de varsta.

Cat trebuie sa dormi in functie de varsta

Cu totii stim ca un somn odihnitor e important. Dar somnul chiar este o prioritate pentru tine? Sau ai uitat ce inseamna sa fii odihnita? Fundatia Nationala pentru Somn din SUA a facut anumite recomandari legate de cat trebuie sa dormi in functie de varsta, dupa ce a consultat mai multi medici pediatri, neurologi, gerontologi si ginecologi. Iata cat trebuie sa dormi in functie de varsta tu, dar si cei din familie si apropiatii tai.

Nou-nascutii (0-3 luni) – trebuie sa doarma 14-17 ore pe zi.

Bebelusii (4-11 luni) – dorm 12-15 ore pe zi.

Copiii mici (1-2 ani) – intre 11 si 14 ore.

Prescolarii (3-5 ani) – intre 10 si 13 ore.

Copiii de scoala generala (6-13 ani) – Ar trebui sa doarma intre 9 si 11 ore pe zi.

Copiii de liceu (14-17 ani) – Un somn odihnitor pentru ei variaza intre 8 si 10 ore pe zi.

Adolescentii (18-25 de ani) – Dorm 7-9 ore pe zi.

Adultii (26-64 de ani) – Durata de somn normala pentru adulti este de 7-9 ore pe zi.

Varstnicii (peste 65 de ani) – Ar trebui sa doarma 7-8 ore zilnic.

Charles A. Czeisler, psiholog la Fundatia Nationala pentru Somn din SUA si sef al sectiei de “Dereglari Circadiene si de Somn” la un spital din Boston, a spus ca aceasta a fost prima data cand o organizatie profesionista a facut recomandari legate de durata de somn in functie de varsta, bazandu-se pe un studiu stiintific riguros.

FOTO: Guliver

Citeste si: Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii. Asa spun studiile!