analize ginecologice

Probabil ca stii deja ca este mai bine sa previi o boala decat sa o tratezi. Acest lucru este valabil si cand vine vorba de sanatatea zonei intime. Am intrebat un specialist ce analize ginecologice trebuie sa facem in functie de varsta, pentru a depista eventualele probleme care ne afecteaza calitatea vietii!

In cele mai multe din cazuri, bolile ginecologice nu au simptome sau, chiar daca depistam semne care ar trebui sa ne ingrijoreze, acestea nu sunt atat de grave incat sa ne trimita imediat la medic. Multe femei amana momentul vizitei la medic si pentru ca sunt prea speriate de ce ar putea sa descopere. Insa cele mai multe probleme de sanatate se trateaza usor daca sunt descoperite in faza incipienta sau exista mai multe sanse de vindecare in cazul unor boli mai grave.

Dr. Horatiu Deutsch, Medic Specialist Obstetrica Ginecologie, Spitalul Polisano Sibiu, ne spune ce analize ginecologice trebuie sa facem in functie de varsta. „Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca femeile – in perioada de fertilitate (adica atat timp cat au ciclu menstrual) – sa mearga anual la controlul ginecologic de rutina“, ne sfatuieste el.

Analizele ginecologice recomandate femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani

Examen ginecologic – anual;

Examen bacteriologic al secretiei vaginale – anual;

Examen citologic Babes – Papanicolau – o data la 3 ani (in absenta unor leziuni care ar necesita o evaluare frecventa sau complexa);

Ecografie transvaginala – la recomandarea medicului. Este indicata in afectiunile uterului si ale ovarelor.

Examen clinic al sanilor – o data la 3 ani. Acest tip de examen este util ca metoda de depistare a nodulilor mamari ce ar putea fi precancerosi.

„Infectia cu virusul HPV dupa varsta de 30 de ani este din ce in ce mai rara, dar frecventa aparitiei cancerului de col uterin creste. Acest tip de cancer este cea mai serioasa problema asociata cu infectia HPV, dar poate fi prevenit in marea majoritate a cazurilor. Un test HPV pozitiv la o femeie peste 30 de ani reprezinta, cu mare probabilitate, o infectie persistenta si, prin urmare, creste riscul de a dezvolta leziuni precanceroase sau cancer“, spune specialistul.

Analize ginecologice recomandate femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani

Examen ginecologic – anual;

Examen bacteriologic al secretiei vaginale – anual;

Examen citologic Babes–Papanicolau – anual;

Ecografie transvaginala – la recomandarea medicului;

Examen clinic al sanilor – anual;

Ecografie mamara – anual;

Test HPV – la recomandarea medicului ginecolog.

„Exceptand examenele periodice de rutina de mai sus, este recomandat ca o femeie sa consulte medicul ginecolog in orice alt moment, daca are intrebari sau observa simptome care o ingrijoreaza. De exemplu, daca apare o durere pelviana sau mamara, menstruatie neregulata sau se observa un nodul la san, pacienta trebuie sa faca o programare la ginecologul ei cat mai curand posibil, chiar daca a avut controlul anual de rutina“, adauga Dr. Horatiu Deutsch.

Ce analize trebuie sa facem in perioada menopauzei si dupa menopauza

Exista o conceptie comuna in cazul femeilor ca nu mai este nevoie de vizite regulate la ginecolog in timpul sau dupa menopauza. De fapt, riscul anumitor afectiuni – precum cancerul la san sau incidenta cancerului ovarian – creste odata cu varsta.

Analizele ginecologice recomandate femeilor cu varsta peste 40 de ani

Examen ginecologic – anual;

Examen citologic Babes–Papanicolau – la recomandarea medicului;

Examen clinic al sanilor – anual;

Mamografie bilaterala anuala (completata de ecografie mamara daca este necesar).

Foto: Guliver

Daca ti se pare util articolul cu ce analize ginecologice trebuie sa facem in functie de varsta, citeste si: Exista o legatura intre cancerul la san si anticonceptionale?