Ce este boala bipolara si ce simptome are, dar mai ales de ce apare

Tulburarea bipolara sau depresia maniacala este o afectiune care se manifesta prin schimbari radicale de dispozitie. Adica o persoana se poate simti fericita o perioada de cateva saptamani, pentru ca ulterior sa se cufunde intr-o depresie adanca. Acesta este raspunsul pe scurt la ce este boala bipolara si ce simptome are. Detalii, mai jos.

Potrivit Asociatiei de Sprijin pentru Persoanele cu Tulburare Bipolara si Depresie, boala este cea mai dramatica forma de manifestare a tulburarilor afective. Iar durata starilor difera de la un pacient la altul, nu se poate vorbi, de exemplu, despre doua saptamani de fericire, urmate de doua de tristete.

Si in trecut oamenii de stiinta au studiat ce este boala bipolara si ce simptome are. O parte din raspuns l-au descoperit Hipocrate si Areteu din Capadocia. Acestia au indentificat o legatura intre melancolie si manie.

Ce anume produce aceasta tulburare

Nimeni nu stie! Medicii nu detin informatii sigure despre cauzele tulburarii bipolare. Se discuta despre faptul ca unele substante chimice din creier, serotonina, dopamina, adrenalina, cortizonul si altele, fluctueaza anormal. Cand nivelurile de substante cresc foarte mult, este foarte posibil ca o persoana sa dezvolte mania. Cand acestea scad ingrijorator, aceasta incepe sa sufere de depresie.

Ce este boala bipolara si ce simptome are, dar mai ales cine este predispus sa o dezvolte

In primul rand, din inregistrarile medicale, tulburarea bipolara afecteaza barbatii si femeile aproape in mod egal. Atentie! Simptomele incep sa debuteze – conform majoritatii cazurilor diagnosticate – in intervalul 15 – 30 de ani. In plus, daca in familie exista persoane cu istoric medical de tulburare bipolara, creste riscul ca aceasta afectiune sa apara si la urmasi. In principal, evenimentele stresante pot fi de vina pentru declansarea ciclului de stari contradictorii.

Faza depresiva, explicata

In perioada episoadelor de depresie, printre simptomele care apar se numara tristetea, anxietatea, pierderea energiei si dificultatea de concentrare. Cei mai multi isi pierd interesul fata de activitatile care ii satisfaceau inainte. Sau se pot ingrasa ori pot slabi brusc, dorm prea mult sau prea putin si au ganduri suicidale.

Faza maniei, cu detalii

In timpul acestei faze, oamenii se simt euforici, au o stima de sine exagerat de mare, sunt agitati. Specialistii in domeniu spun ca sunt comune in aceasta faza comportamentele exagerate, inclusiv cheltuielile peste masura, gesturile sexuale si abuzul de substante.

Cum se diagnosticheaza boala

Dupa ce sunt eliminati posibili factori care pot cauza schimbarile de dispozitie – adica probleme hormonale, tiroidiene, posibile infectii ale creierului, tulburari de tip ADHD, afectiuni neurologice, efecte secundare ale unor medicamente – medicul specialist in psihiatrie va pune un diagnostic. Pentru a fi cat mai corect, acesta se bazeaza pe istoria medicala a pacientului, pe starea sa de spirit si pe alte simptome.

Din pacate, nu exista niciun test de laborator sau alta investigatie pentru identificarea tulburarii bipolare.

Stiai ca scriitorii Honoré de Balzac, F. Scott Fitzgeral, Ernest Hemingway si Virginia Woolf au suferit de tulburare bipolara?

Dupa obezitate, depresia este una dintre cele mai raspundite afectiuni la nivel global. Depresia este o boala. O stiu!

Foto: Guliver