sindromul ovarelor polichistice

Intalnit in special la femeile cu varste de pana la 30 de ani, sindromul ovarelor polichistice defineste un dezechilibru hormonal prezent in corp (hormonul masculin se regaseste in cantitati mari in corp), care afecteaza ovulatia. Femeile cu acest sindrom au chisturi foarte mici pe ovare, se plang de dureri mari la menstruatie si risca sa intampine multe probleme in conceperea unui copil sau in pastrarea sarcinii.

Printre cele mai intalnite simptome care insotesc sindromul ovarelor polichistice se numara ciclul menstrual neregulat (peste 35 de zile intre menstruatii), dar si sangerari vaginale, depresie, aparitia unor pete pe piele, ingrosarea pielii de la axila si barbie sau acnee.
Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au mai multe probleme de sanatate decat cele care nu sufera de aceasta dereglare hormonala, printre cele mai intalnite fiind bolile cardiovasculare, dar si dereglarile metabolismului, ceea ce duce la cresterea in greutate si chiar la obezitate.

Alexandra-Nirvana Ionescu, medic specialist obstetrica si ginecologie, Clinica Gral Medical Baneasa, ne-a raspuns la mai multe intrebari legate de sindromul ovarelor polichistice.

Sindromul ovarelor polichistice afecteaza viata sexuala?

Din punct de vedere clinic, pacientele cu sindromul ovarelor polichistice asociaza anovulatia cu amenoreea in aproximativ 50% din cazuri, iar acest lucru poate duce la infertilitate. De asemenea, aproximativ 30% din cazuri prezinta sangerari uterine disfunctionale.

Ce simptome frecvente are?

Cele mai multe vizite la medic sunt cauzate de menstruatia neregulata, anovulatia, amenoreea sau hemoragia prelungita. Aceasta dereglare hormonala se poate asocia cu hirsutism (cresterea firelor de par in anumite zone sensibile, cum ar fi buza superioara, barbia, pieptul, abdomenul si spatele), alopecie (pierderea parului), acnee, obezitate de tip android, hiperinsulinemie si/sau boli cardiovasculare.

Care este tratamentul recomandat?

Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacienta in parte. In functie de situatie, poate consta in inducerea medicamentoasa a ovulatiei, daca femeia in cauza isi doreste o sarcina. De asemenea, se pot efectua tratamente suplimentare pentru combaterea hiperandrogenismului (hirsutism, obezitate) si a hiperinsulinismului.

Iti poate fi de ajutor si acest articol: Probleme menstruale – cum le rezolvi cu solutii naturale.

Foto: Guliver

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!