Ce este steriletul nehormonal? Avantaje si dezavantaje

1
De Alice Papuc
1 dec. 2022

Orice metoda contraceptiva prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Important este sa o gasesti pe cea potrivita tie si nevoilor tale. Astazi abordam subiectul steriletului nehormonal. Cine il poate folosi? Cum functioneaza si care sunt acele detalii la care trebuie sa fii atenta?

Steriletul nehormonal are o eficacitate dovedita clinic de 98-99%. Daca iti doresti o metoda contraceptiva pe termen lung, sigura, dar in acelasi timp reversibila, te poti consulta cu medicul tau ginecolog cu privire la montarea unui sterilet nehormonal.

5 alimente care pot preveni cancerul de colon si alte probleme ale sistemului digestiv

Cum functioneaza steriletul nehormonal?

Acest tip de sterilet prezinta ioni de metale, cel mai frecvent intalnit fiind cuprul, iar uneori argintul sau aurul. Ionii de cupru functioneaza asemenea unui spermicid natural. Acestia au rolul de a anula capacitatea spermatozoizilor de a fi apti pentru fecundare, astfel incat sarcina sa nu fie posibila.

Cel mai frecvent, steriletul nehormonal are forma literei „T”, fiind realizat dintr-un plastic flexibil, care este inserat de catre medicul ginecolog in interiorul uterului. Durata utilizarii unui sterilet nehormonal variaza de la 3 pana la 10 ani.

Avantajele steriletului nehormonal

Principalul avantaj al acestui tip de sterilet este eficacitatea extrem de ridicata, de pana la 99%. Mai mult decat atat, aceasta metoda contraceptiva te scapa de griji zilnice precum ruperea prezervativului sau de momentul (nu tocmai rar) in care uiti sa iti administrezi la timp pilula contraceptiva.

Acest sterilet este benefic in cazul femeilor supraponderale sau obeze, pentru ca nu prezinta niciun efect asupra greutatii corporale. Poate fi utilizat de catre acele femei care iau diverse tratamente medicamentoase, si chiar si de catre femei trecute de 35 de ani sau de catre fumatoare.

Faptul ca nu prezinta hormoni nu iti va afecta in niciun fel apetitul sexual. Mai mult decat atat, steriletul nu va deranja partenerul in timpul actului sexual.

Dureri in timpul actului sexual, dereglari hormonale si controale obligatorii. Raspunsuri la intrebarile tale direct de la medicul ginecolog!

Dezavantajele steriletului nehormonal

Aceasta metoda contraceptiva nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala, astfel ca nu este recomandat in cazul femeilor cu risc de boli cu transmitere sexuala.

In ceea ce priveste introducerea steriletului, aceasta poate fi dureroasa pentru unele femei. De obicei, durerea se resimte asemenea unor crampe menstruale puternice. Din fericire, procesul este unul rapid, astfel ca in aproximativ 5 minute vei scapa de durere.

Dupa montarea steriletului, te poti confrunta cu anumite efecte secundare. Cele mai frecvente dintre acestea sunt greturile, ametelile si crampele abdominale. In cazul unui procent scazut de femei, steriletul poate provoca complicatii destul de serioase. Astfel, este important sa ii adresezi medicului tau orice ingrijorare pe care o resimti.

Ce fac celebritatile pentru a fi mai fericite: trucuri de la Kim Kardashian, Beyoncé sau Jennifer Aniston

In cazul menstruatiei, te poti confrunta cu dereglari. Menstruatiile tale pot deveni mai dureroase si/sau mai abundente decat in mod normal. In general, steriletul nehormonal nu este recomandat in cazul femeilor cu menstruatie abundenta.

Exista sanse extrem de reduse, dar exista, sa ramai insarcinata chiar daca folosesti steriletul nehormonal. Daca ai vreo suspiciune ca esti insarcinata, contacteaza-ti urgent medicul. De asemenea, in cazuri extrem de rare, se poate ca steriletul sa fie expulzat din uter. Daca simti cumva ca steriletul nu mai este la locul lui, adreseaza-te imediat medicului.

Foto: depositphotos.com