varsta biologica femeie

Daca ti se spune ca arati mai tanara decat varsta ta, e posibil ca organismul tau sa imbatraneasca mai lent. Si invers! Iata ce spun cercetatorii despre varsta biologica.

Un studiu realizat in Noua Zeelanda pe adulti de 38 de ani a arătat ca varsta lor biologica, a organelor, a sistemului imunitar, a inimii si cromozomilor variaza intre 30 şi 60 de ani. Cu cat varsta biologica este mai avansata, cu atat mai batrani aratau acei adulti, arata studiul, publicat de Health.com.

„Am analizat markerii cheie pentru integritatea si sanatatea diferitelor organe la adultii relativ tineri, pentru a detecta felul in care organismele lor imbatranesc”, a spus Daniel Belsky, unul dintre autorii cercetarii. Acesta spune ca s-a descoperit o legatura clara intre aspectul exterior imbatranit si degradarea organelor interne.

Varsta biologica e influentata de mediu

Pentru cei mai multi adulti tineri, varsta biologica se sincronizeaza cu cea cronologica, a aratat studiul. Dar influentele genetice si de mediu, cum ar fi poluarea, pot provoca o imbatranire mai rapida – sau mai inceata – decat prezice data nasterii.

Aspectul exterior imbatranit arata deteriorarea organelor interne

Rezultatele cercetarii despre varsta biologica au fost publicate pe 6 iulie 2015. Autorii studiului au aratat ca, pana in 2050, populatia de femei si barbati cu varste peste 80 de ani va ajunge la 400 de milioane la nivel global, de trei ori mai mult decat in prezent.

Studiul despre varsta biologica a fost realizat pe 1000 de barbati si femei nascuti in 1972-1973. In 2011, participantilor, atunci in varsta de 38 de ani, li s-au facut teste ale functiilor rinichilor, ficatului, plamanilor, metabolismului si sistemului imunitar, dar si de colesterol, tensiune arteriala, structura oculara, inima si dantura.

Cercetatorii au descoperit variatii ale varstelor biologice de 30 de ani, desi participantii la studiu nu sufereau inca de nicio boala.

Varsta biologica si problemele medicale previzibile

Cercetatorii au corelat datele obtinute in 2011 cu informatiile colectate cu 12 ani mai devreme si au observat ca, intre 26 si 38 de ani, cei mai multi participanti au avut un ritm egal de imbatranire biologica. Dar unii dintre ei au imbatranit, din punct de vedere biologic, cu trei ani, intr-un an cronologic. Totusi, altii au avut perioade in care nu au imbatranit deloc din punct de bedere biologic. Au fost, practic, in pauza.

Cel mai rau e ca, cu cat varsta biologica raportata a fost mai mare, cu atat participantii au stat mai prost la testele fizice si psihice. Cei care au imbatranit mai repede au avut probleme de echilibru si de coordonare motorie si au spus ca au probleme cand urca scarile sau cand cara pungile de cumparaturi. Asta arata, spun cercetatorii, ca problemele medicale ce vor fi diagnosticate de-abia mai tarziu, sunt previzibile inainte de a aparea. Sportul este important cand vine vorba de prevenirea bolilor.

Varsta biologica si tratarea imbatranirii

“Daca identificam de ce unele persoane imbatranesc mai repede decat altele, e posibil sa putem interveni si sa reducem din timp riscul aparitiei unor complicatii si boli legate de imbatranire”, a spus doctor Rosanne Leipzig, profesor in geriatrie si medicina paliativa din New York.

“Aceasta descoperire ar putea sa ne ajute in sensul ca, in loc sa incercam sa prevenim bolile individuale, ca afectiunile cardiace sau cancerul, sa cautam metode pentru a trata principala cauza a acestor boli: imbatranirea”, a afirmat Daniel Belsky.

Acum, ca ai aflat cat de importanta este varsta biologica, iata care sunt alimentele anti-imbatranire la indemana oricui.

Foto: Guliver