virusul zika

Azi are loc o reuniune de urgenta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe tema virusului Zika! Epidemia – initial considerata a fi benigna – a devenit un subiect stringent odata ce rata de propagare a crescut brusc pe continentul american: autoritatile anunta ca virusul Zika – ce poate provoca malformatii congenitale grave – e posibil sa afecteze peste 4 milioane de oameni.

In ciuda acestor statistici, medicii americani considera ca infectiile cu virusul Zika nu vor avea aceeasi amploare in Europa precum cele care au fost semnalate in America Centrala si de Sud. “Niciodata sa nu spui niciodata, dar sunt ferm convins ca nu vor fi semnalate foarte multe cazuri de infectie cu acest virus”, a declarat Dr. Anthony Fauci, medic primar in cadrul Institutului de Alergii si Boli Infectioase din cadrul Institutului National de Sanatate, pentru postul american CNN. “Se vor semnala cateva cazuri de infectie, dar nu vor fi la fel de devastatoare precum cele semnalate in Brazilia”.

Ce este virusul Zika si ce zone trebuie sa eviti

Medicii le recomanda femeilor gravide sa nu calatoreasca in urmatoarele zone afectate: Bolivia, Brazilia, Capul Verde, Columbia, Ecuador, El Salvador, Guyana Franceza, Guadelupa, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinica, Mexic, Panama, Paraguay, Saint Martin, Surinam, Samoa, Venezuela si Puerto Rico. Mai mult, persoanelor care au calatorit in aceste zone li se recomanda sa isi faca un set de analize.

In insula Oahu, din Hawaii, o femeie a dat nastere unui copil infectat cu acest virus, dar reprezentantii Centrului pentru Controlul Bolilor sustin ca nu este cazul ca femeile americane sa se ingrijoreze. Tot acestia sustin ca probabil femeia era deja infectata cu acest virus atunci cand a calatorit in Brazilia, in mai 2015.

Virusul Zika a fost identificat prima data la o maimuta din Africa, in 1947, iar primul caz de transmitere la om a fost identificat in 1968. Virusul este transmis prin muscatura tantarilor Aedes Aegypti, cunoscuti si drept tantari-tigru, originari din zonele tropicale si sub-tropicale. Virusul Zika nu se transmite de la om la om.

Persoanele infectate au febra si dureri ale muschiilor si articulatiilor, iar aceste simptome dureaza intre doua si sapte zile. In forme agravante, duce la afectiuni neurologice ireversibile. Femeile insarcinate care sunt infectate cu acest virus risca sa nasca copii cu sindromul Down, iar acest lucru se intampla din cauza faptului ca oxigenul nu ajunge in creierul bebelusului. Numarul de microcefalii la nou-nascuti semnalat in Brazilia a crescut la 167 in 2014 si la aproximativ 3.500 pana in prezent. 49 dintre bebelusii nascuti cu astfel de malformatii au murit in ultimul an, dar doar in sase cazuri s-a demonstrat ca mamele erau infectate cu acest virus.

Ce sanse sunt ca acest virus sa se raspandeasca si in alte zone din lume

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest virus nu va deveni o problema foarte mare in Europa, dar femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu calatoreasca in zonele afectate, cum ar fi Puerto Rico sau America Centrala si de Sud. In cazul in care sunt persoane care ajung in zonele afectate, medicii le recomanda sa stea cat mai departe de zonele cu apa si sa se fereasca de muscaturile de tantari.

Sfaturi pentru europenii care doresc sa calatoreasca in zonele afectate

Desi nu a fost semnalat niciun caz de infectie cu acest virus in Europa, Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor a publicat o lista cu sfaturi pentru persoanele care vor sa calatoreasca in acele zone: calatorii sa poarte haine largi, sa se fereasca de muscaturile de tantari, femeile insarcinate sa evite, daca se poate, aceste zone afectate, sa se utilizeze lotiuni si spray-uri speciale de protectie impotriva tantarilor, iar persoanele care prezinta simptome ale acestei infectii sa se prezinte imediat la medic.

Afla totul si despre simptomele timpurii ale cancerului ovarian si cum poti sa depistezi la timp aceasta boala!

Foto: Guliver