Ce sa nu mananci cand esti racit, ca sa nu agravezi simptomele

Zilele reci urmate de scurte perioade de primavara insorita si apoi iar frig ne pun sanatatea la grea incercare. Daca nu te simti prea bine, invata ce sa nu mananci cand esti racit. Unele alimente pot intensifica starea de rau.

Pe webmd.com am gasit o lista cu alimentele interzise in perioada racelilor si gripelor. Ar fi bine sa le eviti cand ai probleme, deoarece acestea intarzie vindecarea si, mai mult, agraveaza simptomele racelilor, ba chiar pot anula efectele benefice ale tratamentelor prescrise de medic. Ai nevoie doar de cateva momente pentru a afla ce sa nu mananci cand esti racit.

Zaharul si derivatele din zahar

Iti plac dulciurile? Cand esti racita, e mai bine sa nu te atingi de ele. Zaharul din compozitia lor slabeste capacitatea de lupta a organismului cu infectiile. Daca mizezi pe legume si fructe proaspete, care sunt bogate in vitamine si minerale, beneficiezi de efectul de intarire al sistemului imunitar si grabesti vindecarea organismului.

Condimentele si alimentele picante

Chiar daca se recomanda consumul de usturoi si de ceapa in perioada racelilor, pentru ca au antioxidanti si componente care combat infectiile, acestea si alte alimente picante pot face mai mult rau decat bine sanatatii. Pot irita gatul, iar durerile asociate racelii pot fi si mai pronuntate. Daca ai ragusit, lucrurile sunt si mai clare in privinta alimentelor picante. Pe langa faptul ca pot accentua afectiunea, in combinatie cu medicamentele pentru raceala, alimentele iuti pot irita mucoasa gastrica.

Laptele si produsele lactate

Daca raceala nu pare sa-si slabeasca puterea dupa cateva zile, analizeza-ti putin meniul. S-ar putea sa exagerezi cu produsele lactate, mai ales cu laptele. Substantele pe care le contine laptele pot favoriza ingrosarea mucoasei nazale. Vei avea o perioada mai mare de timp senzatia de nas infundat.

Grasimile si prajelile

Mancarea bogata in grasimi este pentru organism o provocare. Si asa slabit de raceala, metabolismul face eforturi suplimentare pentru a digera mancarea.

Ce sa nu mananci cand esti racit si ce alimente sa preferi

Lupti mai eficient cu simptomele racelilor daca alegi sa mananci fructe si legume bogate in vitamina C, sa consumi sucuri de fructe, supe de pui, hrean, ghimbir si sa bei multe ceaiuri cu lamaie. Toate acestea vor creste rezistenta organismului in fata infectiilor si vor diminua simptomele bolii.

Daca raceala nu-ti mai trece, e posibil sa suferi din cauza alergiilor!

Foto: Guliver