Ce se intampla in creier: pierderea unei persoane dragi ne poate schimva nu doar viata, ci si modul de a gandi si de a actiona

O persoana din familie dispare relativ timpuriu, iar vestea te ia pe nepregatite. Te gandesti ca ai fi putut face mai mult pentru ea ca sa-i prelungesti existenta. Framantarile fac parte dintr-un proces natural al firii, dar au si consecinte asupra sanatatii tale. Oamenii de stiinta au descoperit ce se intampla in creier cand suferim pierderea cuiva drag.

Nu de putine ori am auzit cazuri in care decesul unei persoane a “atras” un altul in aceeasi familie. Motivul este explicat popular: din cauza supararii. Este acesta un mit? Ce se intampla in creier cand suferim si ce putem face pentru a diminua supararea au scris cei de la prevention.com.

Cercetatorii au studiat indelung cum afecteaza un astfel de eveniment structura cerebrala si nu mica le-a fost mirarea cand au descoperit ca celulele creierului se modifica. Trei experti in finante au analizat performanta profesionala a mii de companii daneze pe parcursul a doi ani, in conditiile in care coordonatorii lor au suferit intre timp evenimente nefericite in familie. Astfel, activitatea profesionala a cazut cu pana la 20% cand seful companiei a pierdut un copil, cu pana la 15% cand directorul a ramas fara partenerul de viata si cu aproximativ 10% cand liderul firmei a pierdut o alta persoana din familie.

Ce se intampla in creier, potrivit imagisticii prin rezonanta magnetica (RMN)

Dupa ce au studiat cu ajutorul RMN-ului activitatea cerebrala la persoane care au suferit pierderi omenesti, expertii au tras o concluzie clara: activitatea neuronilor in anumite zone ale creierului creste in astfel de perioade critice. Este vorba despre portiunile din creier responsabile cu dispozitia, dar si cu memoria, perceptia si conceptualizarea (capacitatea de a elabora un concept pornind de la un lucru oarecare). Si organele sunt afectate, deoarece se modifica ritmul cardiac si apar probleme la nivelul sistemului digestiv.

Acest lucru arata dimensiunea impactului pe care-l poate avea asupra noastra pierderea cuiva drag. La acesta se adauga si efectele daunatoare pe care le au gandurile negative asupra psihicului si fizicului. Din pacate, in cele mai multe cazuri se ajunge la obsesii cronice, anxietate si depresie.

Exista solutii sa treci printr-un astfel de episod traumatic astfel incat sa nu te destabilizezi de tot.

Respinge gandurile negative

Fii mereu in alerta cand simti ca un “intrus” vrea sa-ti invadeze mintea. Chiar si vizualizarea unui semn de circulatie te poate devia de la gandurile care te fac sa suferi.

Programeaza-ti amintirile triste

Daca stii ca urmeaza sa ai o perioada de timp incarcata, in care productivitatea si concentrarea trebuie sa fie la cote maxime, evita sa te lasi influentata de gandurile negative. Nu le lasa sa-ti cucereasca mintea nici inainte de masa si, cu atat mai mult, nici inainte de culcare. Creierul tau are nevoie de odihna. Risti ca subconstientul sa lucreze impotriva ta si sa-ti induca sentimente de vinovatie ca nu ai putut opri ce s-a intamplat.

Nu te invinovati!

Renunta sa te mai gandesti ca totul ar fi fost altfel daca ai fi facut mai multe sau ai fi fost acolo, sa ajuti. Si nu crede in superstitiile pe care le auzi in jurul tau. Cele mai multe nu au logica si nu iti folosesc la nimic.

Ce nu te omoara, te face mai puternic

Este dovedit stiintific ca cei care trec prin greutati si reusesc sa le tina sub control devin mai puternici, mai sigur pe ei si pe ceea ce au de facut. In final ajung sa iubeasca fiecare secunda a vietii si s-o pretuiasca. De ce? Pentru ca ei nu mai gandesc ca in trecut, cand aveau senzatia ca lucrurile mai putin placute nu li se pot intampla tocmai lor.

Suferi de depresie si anxietate? Nu inseamna ca esti slaba!

Foto: Guliver