Ce sunt celulele stem

In corpul nostru, exista sute de tipuri de celule care pastreaza functiile organismului nostru in parametri normali. Celulele stem se deosebesc datorita capacitatii lor extraordinare de a se diviza. Ele ajuta la furnizarea de noi celule, spre exemplu, celulele stem din piele pot crea, la randul lor, mai multe celule stem de piele sau pot da nastere unor celule diferentiate de piele.

Organismul uman este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, care isi au originea in celulele stem. In viata intrauterina, acestea sunt cele care ajuta la formarea fatului si la refacerea mamei, prin „repararea“ organelor si a tesuturilor. Specialistii Baby Stem (www.babystem.ro) explica ce anume ar trebui sa stie orice parinte despre celulele stem si bolile in care sunt ele eficiente.

Cand se recolteaza celulele stem

Recoltarea celulelor stem este realizata imediat dupa nastere si presupune un ritual extrem de bine stabilit, inca de la inceput. Celulele stem sunt extrase din cordonul ombilical al nou-nascutului, testate si mai apoi depozitate intr-o banca speciala de celule stem, care respecta cu strictete normele de depozitare a unor astfel de celule. Un rol extrem de important in procesarea celulelor stem il are echipa medicala care proceseaza, prelucreaza si depoziteaza celulele. Scopul celulelor stem este acela de a ajuta organele slabite sau tesuturi ale organismului afectate.

Celulele stem pot fi folosite si de rudele compatibile

In prezent, exista aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Astfel, odata recoltate la nastere, celulele stem sunt depozitate in banci speciale si pot fi folosite pentru a trata boli grave, atat in cazul bebelusului de la care au fost recoltate, cat si in cazul unor rude apropiate care sunt compatibile cu acesta. Statisticile arata ca sansele ca o ruda sa fie compatibila sunt de 1 la 4, fata de 1 la 200.000 daca s-ar pune problema inscrierii pe lista de transplant. Celulele stem extrase din cordonul ombilical au avantajul de a fi mai „tinere“, adica de a avea o toleranta imunologica mai crescuta fata de organismul pacientului care urmeaza sa le primeasca. Astfel, posibilitatea de compatibilitate creste considerabil.

85 de boli tratabile cu ajutorul celulelor stem

Inca de la jumatatea anilor ’70, celulele stem au fost folosite in tratarea afectiunilor grave, precum leucemii si limfoame. In domeniul medicinei regenerative, terapia cu celulele stem cu uz autolog, dupa un atac de cord, este metoda cea mai folosita. Celulele stem ajuta la tratarea anomaliilor mostenite ale globulelor rosii, a bolilor congenitale ce afecteaza sistemul imunitar si alte organe sau a bolilor autoimune, boli fagocitare si tumori cerebrale.

De asemenea, celulele stem pot fi folosite cu succes si in tratarea unor boli mai grave, precum diverse tipuri de leucemii acute sau cronice, in tratarea cancerului sistemului osos, dar si a altor tipuri de cancere care nu isi au originea in sistemul sangvin.

Celulele stem pot fi pastrate si zeci de ani daca sunt depozitate in conditii optime. Daca sunt pastrate sub forma criogenata, la 196 de grade Celsius, acestea pot fi „valabile“ mult timp si pot fi folosite cu succes daca situatia impune acest lucru.

Ce criterii ar trebui sa indeplineasca o banca de celule stem?

Viitorii parinti trebuie sa fie extrem de atenti atunci cand aleg banca de celule stem. Certificarile reprezinta un aspect extrem de important, atunci cand acestia cauta o banca de celule stem. Acestea sunt garantia faptului ca celulele recoltate vor fi depozitate in conditii optime si ca vor putea fi utilizate fara probleme, in caz de urgenta.

Daca ti-a placut articolul despre celulele stem si ce boli vindeca ele, citeste si: Insarcinata si nemaritata? Ghid pentru mamele singure

Foto: Guliver