ce trebuie sa tii la frigider

Ce trebuie sa tii la frigider, ce alimente necesita refigerare si ce alimente sa nu tii la rece: descopera ghidul pentru o alimentatie mai sanatoasa. Si, pana la urma, mai plina de gust, de savoare si de substante nutritive.

De la prospetime la textura, de la savoare la pastrarea sunstantelor nutritive, este esential sa stii ce trebuie sa tii la frigider si ce sa nu pastrezi la temperaturi scazute.

Unele alimente se deterioreaza la rece. Altele isi pierd savoarea in frigider, in timp ce multe alimente sunt optime pentru consum daca au fost pastrate la temperatura camerei. Citeste mai jos ce trebuie sa tii la frigider si ce alimente este recomadat sa pastrezi la temperatura camerei, conform Mashed.

Ce trebuie sa tii la frigider

  • Ouale

Desi exista tari in care ouale se recomanda a fi pastrate la temperatura camerei, cel mai bine trebuie sa le tii la frigider, pentru a impiedica formarea de bacterii. In tarile in care ouale nu sunt spalate si tinute la rece, gainile sunt vaccinate si se considera ca ouale au o pelicula ce le protejeaza sa nu se contamineze. In tarile in care ouale se spala si gainile nu sunt vaccinate, se recomanda refrigerarea. Cel mai important este insa sa nu le treci de la o temperatura la alta, intrucat se pot strica.

  • Branzeturile

Ce trebuie sa tii la frigider? Branzeturile! Ele rezista cel mai bine impachetate in hartie cerata, care , spre deosebire de plastic, le pastreaza umede si le conserva gustul. Pastreaza branza in zona cea mai putin rece a frigiderului.

  • Carnea si pestele

Pastreza carnea si pestele in ambalajul lor, pe ultimul raft de jos din frigider, pentru a preveni scurgerile sucurilor, ce vor contamina celelalte alimente. Daca vrei sa pastrezi carnea mai mult de cateva saptamani, scoate-o din ambalaj si pune-o in pungi inchise ermetic, in congelator.

  • Nucile si semintele

Nucile si semintele au de suferit in ceea ce priveste savoarea. Daca stau prea mult la temperatura camerei, capata un gust de ranced pentru ca uleiurile lor se strica.

Ce trebuie sa tii la frigider? Orice fel de nuci rezista mai bine in cutii bine inchise la rece, chiar si pana la un an.

  • Untul de arahide natural, neprocesat

Ce trebuie sa tii la frigider? Untul de arahide natural, fara conservanti sau zahar si ulei adaugat, este pe lista alimentelor ce necesita temperaturi scazute.

  • Siropurile si gemurile

Siropul de artar, dulceata sau gemul de orice fel necesita refrigerare dupa deschidere. Ele rezista la rece, aproximativ o luna de la deschidere.

  • Laptele

Ce trebuie sa tii la frigider? Intotdeauna laptele! Indiferent daca este pasteurizat sau nu, laptele trebuie mentinut la rece. Laptele de migdale, laptele de soia, laptele de cocos pot sta la temperatura camerei, pana dupa deschidere. Doar laptele UHT poate rezista la raft pana la un an.

Alimente pe care nu trebuie sa le pastrezi la rece

  • Busuiocul

Busuiocul este atat de aromat si de bun in a parfuma alimentele, insa este ca un burete ce absoarbe toate aromele din frigider, pierzandu-si propria aroma. Cel mai bine il pastrezi intr-un vas cu apa.

  • Ceapa

Motivul pentru care ceapa nu trebuie pastrata la frigider este ca va “parfuma” intreg frigiderul. Frigiderul cauzeaza deterioarea cepei, care altfel rezista si o luna. In frigider insa, ceapa se umezeste si se inmoaie. Cel mai bine o tii la temperatura camerei, la intuneric, intr-o zona ventilata si uscata.

  • Cafeaua

Se crede ca daca pastrezi cafeaua in frigider, va avea viata mai lunga. Insa aerul rece si umed din frigider creeaza conden, care distruge aroma cafelei. Pastreaz-o cel mai bine intr-un vas etans in camera.

  • Painea

Desi multa lumea crede ca painea se poate depozita la frigider, pastrarea ei la rece nu face altceva decat sa o deshidrateze. Painea se pastreaza cel mai bine intr-o punga de plastic, la temperatura camerei.

  • Rosiile

Ce trebuie sa tii la frigider? Nu rosiile! Daca tii rosiile la frigider, le distrugi aroma, textura devine mai moale si nu vor fi deloc apetisante. Rosiile trebuie pastrate la temperatura camerei, insa nu in lumina, cu partea unde au fost tinute pe tulpina in jos, pentru a nu se inmuia.

Daca rosiile cumparate sunt deja coapte, pastreza-le la frigider si scoate-le cu cateva ore inainte de servire, pentru a-si recapata savoarea.

  • Mierea

Mierea este un aliment ce nu se strica, deci nu ai de ce sa o tii la rece. Contine toate ingredientele unui aliment rezistent la deteriorare: aciditate, umezeala scazuta si continut de hidrogen peroxid.

  • Cartofii

Atunci cand sunt pastrati la rece, amidonul din cartofi se distruge, conferind acestor legume o textura cleioasa si un gust foarte dulce. In plus, pot capata o culoare inchisa, deloc apetisanta. Cartofii se depoziteaza in camere aerisite, cu umiditate mare, la loc intunecat.

Citeste si: Locul alimentelor in frigider. Pune-le bine!

Foto: Guliver