cel mai bun ceai pentru memorie

Ceaiul de menta nu te ajuta doar sa-ti regasesti energia dupa o zi agitata; un nou studiu prezentat de medicaldaily.com sugereaza ca el poate imbunatati atat pe termen scurt, cat si pe termen lung memoria. Studiul a fost prezentat la Conferinta Anuala Psihologica din Anglia si a aratat acest nou beneficiu al ceaiului de menta.

Pentru acest studiu, cercetatorii de la Universitatea Northumbria a testat efectele anumitor plante si mirosuri asupra starii de spirit si memoriei. Echipa de cercetatori a cerut 180 de voluntari, iar acestia au completat un chestionar cu privire la starea lor, dupa care au consumat o bautura fierbinte aleasa la intamplare – ceai de menta, ceai de musetel sau apa calda.

La douazeci de minute dupa ce si-au terminat bauturile lor, participantii au completat teste menite sa le evalueze amintirile plus o serie de alte functii cognitive.

Ceai pentru memorie: musetel vs. menta

Rezultatele au aratat o legatura intre ceaiul de menta si memorie, dar si o stare de spirit imbunatatita. Cei care beau constant ceai de menta isi imbunatatesc memoria pe termen lung, memoria de lucru si vigilenta. Pe de alta parte, voluntarii care au ceai de musetel au experimentat efectul sedativ, calmant, al acestuia. El parea sa le incetineasca putin memorie si viteza de reactie.

Intr-un al doilea experiment, echipa a testat daca aromele pe baza de plante ar putea avea un efect masurabil asupra abilitatilor cognitive ale persoanelor in varsta. De data aceasta, echipa a avut 150 de voluntari sanatosi, in varsta de 65 de ani care au petrecut un timp intr-o camera parfumata cu uleiuri esentiale de rozmarin sau lavanda. Un grup de control s-a asezat intr-o camera neparfumata. La sfarsitul experimentului, voluntarii au fost rugati sa dea teste de memorie si li s-a evaluat starea de spirit.

Inca o data, plantele au afectat starea de spirit si memoria voluntarilor. Cei care au fost pusi intr-o camera parfum de rozmarin si-au imbunatit memoria spre deosebire de cei care au stat intr-o camera fara miros. Cei care au stat in camera cu parfum de lavanda erau mai relaxati, insa amintirile lor pareau putin afectate.

Pe langa imbunatatirea memoriei si a vigilentei, menta a fost de asemenea asociata cu reducerea durerilor de cap, a senzatiei de greata, a gazelor, a indigestiei, a racelii si problemelor de stomac. Unii chiar sugereaza ca acest ceai poate calma chiar si… mahmureala.

Daca vrei sa-ti imbunatatesti memoria am mai scris si despre alte trucuri care te ajuta la greu!

Foto: iStockphoto

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!