briose de post

Daca tii post si nu prea stii ce ai putea sa mananci dulce, iti facem o sugestie absolut delicioasa: niste briose de post cu ovaz si morcov! Nu contin oua, lapte, unt si nici macar zahar, deci sunt si foarte sanatoase!

Mie mi-au atras atentia aceste briose de post fiindca au in compozitie… morcovi! Si nu, nu te gandi ca imi plac morcovii atat de mult incat sa-i mananc si in prajituri, insa, ador tortul de morcovi si asta e un motiv suficient de bun ca sa incerc si aceste briose! Mai ales ca au in compozitie si condimentele clasice care aromeaza tortul de morcovi: nucsoara, scortisoara si ghimbir.

Briose de post: cu ce inlocuiesti ouale

Briosele sunt o super-idee daca tii post in aceasta perioada si nu prea mai stii ce sa mananci – le poti savura la micul dejun impreuna cu un ceai fierbinte sau pe post de gustare intre mese. Ce-mi mai place la ele este ca sunt facute cu ingrediente sanatoase – spre exemplu, in loc de oua, se folosesc seminte de in, hidratate in apa.

Semintele de in se umfla (pentru asta trebuie sa fie, neaparat, macinate) in apa si devin gelatinoase, astfel incat ajuta la “legarea” celorlalte ingrediente, exact ca si oul. Acesta este, de fapt, un truc vegan pe care il poti folosi daca vrei sa nu mai mananci atat de multe oua! In loc de oua, in prajituri, mai poti folosi si seminte de chia!

Ingrediente:

2 linguri de seminte de in macinate

1/3 ceasca de apa

2 cesti de faina

1 ceasca de fulgi de ovaz

2 lingurite de praf de copt

½ lingurita de sare

2 lingurite de scortisoara macinata

½ lingurita de nucsoara macinata

½ lingurita de ghimbir macinat

½ ceasca de ulei de cocos

2 cesti de morcov ras (cam 3 morcovi)

1 ceasca de lapte de migdale neindulcit

¾ ceasca de miere

1 lingurita de extract de vanilie

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 190 de grade si unge 12 forme de briose cu putin ulei vegetal.

Amesteca semintele de in cu apa intr-un bol mic si lasa-le sa se inmoaie.

Intr-un alt bol, pune faina, fulgii de ovaz, praful de copt, sarea, scortisoara, nucsoara si ghimbirul.

Topeste uleiul de cocos – poti face asta punandu-l intr-un ibric pe foc mic sau in cuptorul cu microunde. Dupa ce s-a topit, lasa-l sa se raceasca zece minute si pune-l intr-un bol mai mare. Adauga morcovii, laptele de migdale, mierea si extractul de vanilie. Adauga si mixul de seminte de in si amesteca toate ingredientele.

Incorporeaza faina treptat ca sa nu se formeze cocoloase. Umple formele de briose cu compozitie si baga-le la cuptor 15-18 minute pana cand devin aurii. Dupa ce s-au copt, lasa briosele sa se raceasca si abia apoi scoate-le din forme.

Iata si o alta reteta pe care o poti testa cand tii post: briose cu banane si afine.

Foto: Guliver