sporturi de iarna beneficii

Stii unde sunt cele mai lungi partii de schi din Romania? Sau ce viteza poti atinge la o simpla coborare cu schiurile? Am aflat tot felul de statistici interesante despre sporturi de iarna si le impartasim si cu tine...

Cele mai faimoase sporturi de iarna: schiul, snowboardingul sau patinajul pot inlocui cu succes o sesiune de miscare la sala de sport. Sunt mai amuzante, mai relaxante si-n anumite cazuri chiar si mai eficiente decat o sesiune de alergat pe banda. Mai mult, sporturile de iarna sunt benefice atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mentala, deci vin cu un dublu castig.

Beneficiile comune ale acestor sporturi de iarna sunt intarirea musculaturii, reducerea riscului bolilor cardiovasculare si reducerea stresului. O alta parte buna a lor este ca te ajuta sa scapi de calorii. O singura ora pe partie sau pe gheata te poate ajuta sa scapi de 500 de calorii, iar daca mergi cu snowmobilul sau faci curling arzi 270 de calorii pe ora.

Daca nu te-ai decis inca asupra destinatiei de vacanta, este bine de stiut ca partiile cele mai lungi de schi din Romania se afla in Poiana Brasov (Drumul Rosu: 4,7 km, urmata de Sulinar: 3,3 km). Ele sunt urmate de Dealul Negru din Vatra Dornei si Drumul de Vara din Sinaia.

Sporturi de iarna: siguranta e pe primul loc

Indiferent de sportul pe care il practici, nu ignora siguranta! Costul unui echipament adecvat pentru schi sau snowboarding se poate ridica la 3.000 – 3.500 lei. Pretul te poate speria in prima instanta, dar nu si atunci cand este vorba de sanatatea ta si a celor dragi. in anotimpul rece, aproximativ 40% dintre leziuni sunt la genunchi, 7% sunt identificate la nivelul ligamentului colateral ulnar al articulatiei cotului, iar 5% sunt identificate la nivelul craniului. Insa daca alegi un echipament de calitate poti evita neplacerile ulterioare.

Amatorii de senzatii tari se vor simti ca-n rai practicand schiul sau dandu-se cu snowboardul. O saritura cu schiurile poate atinge viteza de 95 km/ora, o coborare cu schiurile 80 km/ora, sau chiar 145 km/ora in cazul unei coborari cu sania. Nu ti se pare suficient? Gandeste-te atunci ca viteza medie a unui autovehicol pe autostrada in conditii de iarna este de 72 km/ora.

Editura Preda Publishing, o editura unica dedicata in intregime sportului, a realizat un infografic in care a adunat toate aceste date.

Citeste si: “Avantaje vs dezavantaje: sportul in aer liber cand e frig”!

Foto: iStockphoto