cele mai sanatoase tipuri de peste

Cu siguranta stii deja ca pestele este un aliment recomandat. Insa, care sunt cele mai sanatoase tipuri de peste si, mai ales, ce peste sa nu mananci? Am descoperit informatii pretioase pentru o dieta corecta si un stil de viata sanatos, pe Eating Well.

Pestele reprezinta o sursa sanatoasa de proteine si de grasimi. Cu siguranta stii regula de aur, ca ar trebui sa consumi peste de cel putin doua ori pe saptamana. Pestii grasi, precum somonul, tonul, sardinele, au un aport mare de grasimi Omega-3, indicate pentru o buna functionare a inimii si creierului.

Insa, exista si multe recomandari de tipul ce peste sa mananci si peste sa nu mananci. Unele sunt legate de mediul inconjurator, de sustenabilitatea alimentelor consumate. Altele legate de faptul ca majoritatea pestilor este contaminata, pentru ca apele sunt poluate. Asadar, pentru o dieta sanatoasa, care sunt cele mai sanatoase tipuri de peste? Ce este bun pentru tine si pentru planeta?

Specialistii Eating Well au adunat informatiile relevante si iti putem spune ce peste sa mananci si ce peste sa nu mananci pentru o dieta sanatoasa. Pentru a beneficia de calitatile pestelui, trebuie sa stii ca un peste recomandat trebuie sa aiba un nivel scazut de contaminare (cercetatorii citeaza mercurul drept principal contaminant). Pentru a beneficia de calitatile pestelui trebuie sa alegi o sursa sanatoasa de proteine si sa fii atenta la aportul de grasime (dieteticienii recomanda cel putin 250 mg/zi).

Asadar, conform cercetarilor citate de Eating Well, acestea sunt cele mai sanatoase tipuri de peste pe care este recomandat sa le introduci in dieta ta.

Cele mai sanatoase tipuri de peste

  1. Printre cele mai sanatoase tipuri de peste este macroul atlantic (prins la plasa in Canada si SUA)

Aceasta specie de peste se inmulteste repede si creste repede, deci apele se pot repopula cu usurinta. Plasele utilizate pentru pescuitul macroului nu distrug habitatul natural al pestelui.

Cunsuma macrou pentru ca este bogat in Omega-3 este o sursa sanatoasa de proteine (20 mg la un file de 100 grame).

  1. O sursa sanatoasa de proteina o are somonul Coho de apa dulce (crescute in ferme in SUA)

Acest gen de somon nu este crescut ca in restul fermelor, in aglomerari de peste, unde pestii se infecteaza cu paraziti sau sunt tratati cu antibiotice. Alege acest peste pentru ca ofera pana la 1800 de miligrame de Omega-3 la 100 grame de carne.

  1. Alege sardinele salbatice (prinse in Pacific) ca parte din dieta sanatoasa

Si sardinele sunt printre cele mai sanatoase tipuri de peste. Desi sunt pesti mici, ele au pana la 1950 de mg de grasimi sanatoase la 100 grame de carne. Sardina are mai multe grasimi sanatoase decat tonul sau somonul. In plus, daca te intrebi ce peste sa mananci cel mai des, afla ca sardinele au si multa vitamina D in mod natural.

  1. Somonul salbatic (pescuit in Alaska)

De ce din aceasta zona? Pentru ca zona este atent observata de cercetatori, asa incat sa nu se epuizeze pestele din ape. Aceasta monitorizare face ca atat mediul sa nu fie afectat, dar face si ca pestele sa fie mai sanatos (1200 mg de Omega-3 la 100 grame), dar si cu mai putini agenti contaminanti.

  1. Somonul conservat (pescuit in Alaska)

Printre cele mai sanatoase tipuri de peste este si somonul conservat de Alaska, avand si mult calciu. Somonul din aceasta zona are grad scazut de contaminare cu mercur sau plumb.

Ce peste sa nu mananci

Am discutat despre cele mai sanatoase tipuri de peste. Descopera mai jos ce peste sa nu mananci atat pentru o dieta sanatoasa (evitand contaminarea cu metale grele), cat si pentru protectia mediului, conform organizatiilor de mediu marin.

  1. Tonul cu aripioara albastra este pe lista speciilor pe cale de disparitie, populatia de peste fiind aproape de epuizare, din cauza pescuitului excesiv. In plus, acest peste are mult mercur, avand si alte elemente chimice poluante, ce pun viata in pericol
  2. Pestele pion rosu are viata lunga, insa se reproduce greu, asa ca este o specie vulnerabila la pescuit excesiv. In plus, traind si peste 100 de ani poate avea nivel foarte ridicat de mercur.
  3. Somonul crescut in ferme in Atlantic este un pericol pentru sanatate pentru ca este crescut in medii infestate cu paraziti, crescatorii oferindu-le si multe antibiotice.
  4. Mahi-Mahi (Guatemala, Costa Rica, Peru) este desemnat pestele cel mai putin prietenos cu mediul, din cauza faptului ca in plasele cu care se pescuieste mahi-mahi se prind broaste testoase de mare, pasari de mare, rechini.
  5. Halibutul (pescuit salbatic in Atlantic) este un peste ce ajunge la maturitate greu, traind si pana la 50 de ani, deci este susceptibil la pescuit excesiv. Populatiile de halibut sunt aproape de epuizare, de aceea pescuitul acestuia este este interzis.

Citeste si: Cum gatesti corect pestele: greseli pe care trebuie sa le eviti in bucatarie

Foto: Guliver